Μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία η ρωσική πολεμική αεροπορία ήταν πρακτικά… εξαφανισμένη από τον ουρανό της Ουκρανίας, φαίνεται ότι στην παρούσα φάση όχι μόνο έχει αναλάβει δράση, αλλά έχει ρίξει στη μάχη το «βαρύ πυροβολικό» της.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον νέο διοικητή της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, το μαχητικό πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς, Su-57, έχει αναπτυχθεί σε επιχειρήσεις στην διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, προσθέτοντας μάλιστα ότι ξεχώρισε για τις ιδιαίτερες ικανότητές του στην εκτέλεση των αποστολών, διαθέτοντας ένα ευρύ φάσμα όπλων που του επέτρεψαν να πλήξει ουκρανικούς στόχους στον αέρα και στο έδαφος.

Η πρώτη τους χρήση

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει και το economico.gr, τον περασμένο Ιούνιο το «αόρατο» ρωσικό μαχητικό είχε επίσης επιχειρήσει στην Ουκρανία, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti, ένας σχηματισμός τεσσάρων Su-57 αναπτύχθηκε στο πεδίο επιχειρήσεων, συνδεδεμένα σε ένα ενιαίο δίκτυο αποστολής και λήψης πληροφοριών, με στόχο τον εντοπισμό και την καταστροφή εχθρικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας.

To πρακτορείο είχε ισχυριστεί ότι τα Su-57 μέσω των αυτοματοποιημένων συστημάτων επικοινωνίας, πλοήγησης και μετάδοσης πληροφοριών και δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που διαθέτουν, να εντοπίσουν και να χτυπήσουν αποτελεσματικά συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας, ενώ είχε σημειωθεί ότι τα stealth χαρακτηριστικά των Su-57 πιστοποιήθηκαν επί του πεδίου και απέδειξαν την αξία τους.

Οι στόχοι της Μόσχας

Δεδομένου ότι η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας διαθέτει μόλις έξι επιχειρησιακά έτοιμα Su-57 (η παραγωγή τους συνεχίζεται, με στόχο 76 αεροσκάφη για τη Ρωσία), η δήλωση Σουροβίκιν ότι τα αεροσκάφη συνεχίζουν να επιχειρούν στην Ουκρανία (πληροφορίες ανέφεραν ότι ένα από αυτά κατέρριψε ουκρανικό μαχητικό τύπου Su-27) ενδεχομένως υποδηλώνει δύο πράγματα:

  • Πρώτον, ότι η ρωσική στρατιωτική ηγεσία δεν ανησυχεί για πιθανή απώλεια των αεροσκαφών αυτών, έχοντας αξιολογήσει ότι ο κίνδυνος από την ουκρανική αεράμυνα είναι μικρός και
  • Δεύτερον, ότι οι ανησυχίες για κλιμάκωση των επιχειρήσεων της Μόσχας είναι μάλλον δικαιολογημένες, καθώς είναι προφανές ότι η χρήση ενός νέου και υπερεξελιγμένου οπλικού συστήματος δεν θα επιτρεπόταν σε άλλη περίπτωση.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, εκτιμάται ότι η Μόσχα επιδιώκει να αξιοποιήσει την επιχείρηση στην Ουκρανία, προκειμένου να επιδείξει τις δυνατότητες των Su-57, ώστε να πείσει πιθανούς αγοραστές για την αξία τους. Σημειώνεται ότι παρά κάποιες αρχικές συζητήσεις με διάφορες χώρες, τελικά τα μαχητικά αυτά -τα οποία θεωρούνται ως η απάντηση της Ρωσίας στα αμερικανικά F-22 και F-35- δεν είχαν πετύχει να αποτελέσουν εξαγώγιμο προϊόν, παρά την δελεαστική τιμή τους που υπολογίζεται γύρω από τα 40 εκατ. δολάρια, ήτοι σχεδόν τα μισά από όσο κοστίζει ένα F-35.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr