Περισσότερα αποθεματικά σε χρυσό αντί για δολάρια διαθέτει πλέον η Ρωσία, στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από το αμερικανικό νόμισμα, κυρίως για πολιτικούς λόγους.

Περισσότερος χρυσός από δολάρια

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, βάσει των στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, στο τέλος του Ιουνίου του 2020, ο χρυσός απότελούσε το 23% των αποθεματικών της έναντι 22% των δολαριακών assets, από το 40% που βρίσκονταν το 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, πλέον ο χρυσός είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αποθεματικό στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, μετά το ευρώ που καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του αποθεματικού της, ενώ άλλο ένα 12% είναι στο κινεζικό νόμισμα Γουάν.

Απεξάρτηση από το δολάριο

Η εικόνα αυτή ανταποκρίνεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, που έχει ως στόχο να «απο-δολαριοποιήσει» τη ρωσική οικονομία και να την κάνει λιγότερο ευάλωτη σε αμερικανικές κυρώσεις, καθώς οι σχέσεις Μόσχας-Ουάσινγκτον δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο τους.

Στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2019 ως τον Ιούνιο του 2020, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ξόδεψε περίπου 4,3 δισ. δολάρια για την αγορά χρυσού, η τιμή του οποίου εκτινάχθηκε κατά 26% στο ίδιο διάστημα.

Ο μεγαλύτερος αγοράστής

Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ρωσία έχει επενδύσει ποσό άνω των 40 δισ. δολαρίων στην αγορά χρυσού, χτίζοντας αποθεματικό και έχει γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής του πολύτιμου μετάλλου στον κόσμο.

Μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας σταμάτησε να αγοράζει χρυσό, στο πρώτο εξάμηνο του 2020, προκειμένου να ενθαρρύνει την εξαγωγή του πολύτιμου μετάλλου και να φέρει συνάλλαγμα στη χώρα.

Πηγή: economico.gr