Με τον πιο κυνικό τρόπο η Μόσχα αποκάλυψε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους προχώρησε στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, και πλέον… έπεσαν και τα τελευταία «πέπλα».

Ο πραγματικός λόγος της εισβολής

Αντιδρώντας στην επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στο Κίεβο, ο port parole της Ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι η Μόσχα θεωρεί πάντα απειλή την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, που θα έφερνε «σοβαρό, μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα μας, για την ασφάλεια της» στα σύνορά της, ξεχνώντας τα περί «αποναζιστικοποίησης» της χώρας, που είχε πει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν εκείνο το μοιραίο βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου 2022.

Παράλληλα, πάντως, σε άλλο «μήκος κύματος» από αυτό του Πεσκόφ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι οι πρόσφατες ενέργειες και η ρητορική της Ουκρανίας δείχνουν ότι η Ρωσία χρειάζεται να συνεχίσει την, όπως την χαρακτηρίζει, «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί έως ότου πραγματωθούν οι δηλωμένοι στόχοι της, αυτοί της «αποναζιστικοποίησης και αποστρατιωτικοποίησης», και να εξαλειφθούν οι απειλές στην ρωσική ασφάλεια, προσθέτει το υπουργείο.

Απειλές για «οικονομική κρίση»

Εν τω μεταξύ, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα γνωρίζει τις πληροφορίες για πιθανή απαγόρευση στις εξαγωγές στη Ρωσία από δυτικές χώρες, σημειώνοντας ότι οι νέες κυρώσεις θα ζημιώσουν την παγκόσμια οικονομία. «Το παρακολουθούμε προσεκτικά, γνωρίζουμε ότι και οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξετάζουν ενεργά νέες κυρώσεις», σημείωσε προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε ότι τόσο οι τρέχουσες κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο και τα νέα επιπρόσθετα βήματα, που μπορεί οι ΗΠΑ και η ΕΕ να σκέφτονται για τώρα, βεβαίως θα πλήξουν επίσης την παγκόσμια οικονομία. Ως εκ τούτου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τάσης προς μια παγκόσμια οικονομική κρίση».

Το πρακτορείο ειδήσεων της Ιαπωνίας Κιόντο μετέδωσε επικαλούμενο πηγές της ιαπωνικής κυβέρνησης, ότι η Ομάδα των Επτά (G7) εξετάζει μια σχεδόν συνολική απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία. Το Bloomberg News μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της Ουκρανίας εξετάζουν «μια πλήρη απαγόρευση των περισσότερων εξαγωγών στη Ρωσία». Αξιωματούχοι από τις χώρες της G7 συζητούσαν την ιδέα αυτή πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία τον ερχόμενο μήνα, πρόσθεσε.

«Κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια»

Η Ρωσία έχει πληγεί από διαδοχικά κύματα δυτικών κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αν και η οικονομία της δείχνει να αντέχει ως τώρα, κυρίως λόγω των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοιον όγκο κυρώσεων όπως εμείς. Επομένως προσαρμοζόμαστε, εξελισσόμαστε, κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια, αλλά λαμβάνουμε επίσης υπόψη τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις σκέψεις των αντιπάλων μας», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές και οικονομολόγοι, ήδη οι κυρώσεις πλήττουν βασικές πτυχές της ρωσικής οικονομίας, καθώς της αποστερούν πρόσβαση από πολύτιμες υπηρεσίες και τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για την καθημερινότητα των πολιτών και την ομαλή λειτουργία του κράτους και των οικονομικών συναλλαγών. Μάλιστα, ρωσικής καταγωγής καθηγητής πανεπιστημίου, προέβλεψε ότι η ρωσική οικονομία, λόγω των κυρώσεων, σταδιακά γίνεται πιο «πρωτόγονη» και οπισθοδρομική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr