Η Ρωσία με το «Super Sukhoi» Su-30SM2 «δείχνει τα δόντια» της

Μια ιδιαίτερα αναβαθμισμένη έκδοση του ιστορικού μαχητικού Su-30, το Su-30SM2, γνωστό και ως «Super Sukhoi», άρχισε να παραλαμβάνει η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς ανεβαίνει η ένταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Αναβάθμιση

Αν και στηρίζεται στην «βασική» έκδοση του Su-30 (το οποίο, με τη σειρά του, αποτέλεσε βελτιωμένη εκδοχή του σοβιετικού Su-27), το Su-30SM2 θεωρείται ότι εντάσσεται στα μαχητικά γενιάς 4++ και αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας να εκσυγχρονίσει την Πολεμική Αεροπορία της, χωρίς, ταυτόχρονα να τινάξει τη μπάνκα στον αέρα, αξιοποιώντας ήδη δοκιμασμένες και αξιόπιστες πλατφόρμες.

Οι βασικές διαφορές του αναβαθμισμένου Su-30SM2 σε σχέση με την έκδοση Su-30SM των μαχητικών είναι αφενός ο προηγμένος κινητήρας και αφετέρου το νέο ραντάρ διάταξης φάσης, που του ενισχύουν σε σημαντικό βαθμό τις επιχειρησιακές ικανότητες, διατηρώντας ευελιξία, ταχύτητα, ικανότητα εκτέλεσης ελιγμών, μεγάλη επιχειρησιακή εμβέλεια και χρήση ευρέος φάσματος οπλικών συστημάτων και βλημάτων.

Νέος κινητήρας, νέα ηλεκτρονικά

Ειδικότερα, το Su-30SM2 ενσωματώνει τον κινητήρα τύπου AL-41F-1S TVC, που χρησιμοποιείται από τα μαχητικά τύπου Su-35 και προσφέρει αυξημένη αναλογία ώσης προς βάρος, χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου καθώς επίσης «μεγαλώνει» τον κύκλο ζωής και λειτουργίας του αεροσκάφους, επεκτείνοντας τον χρόνο συντήρησης, επισκευής και υποστήριξης.

Επίσης, η άλλη σημαντική βελτίωση των Su-30SM2 είναι το νέο ραντάρ παθητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (PESA) τύπου N011M Bars-R που διαθέτει αυξημένη απόδοση ανίχνευσης εχθρικών στόχων. Τέλος, περιλαμβάνει το πολυκαναλικό σύστημα διανομής πληροφοριών τύπου OSNOD, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το ενοποιημένο σύστημα επικοινωνίας, ανταλλαγής δεδομένων, πλοήγησης και αναγνώρισης που χρησιμοποιεί η Ρωσία.

Παράδοση των πρώτων Su-30SM2

Όπως ανακοινώθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία United Aircraft Corporation, τα πρώτα Su-30SM2 έχουν φύγει από το εργοστάσιο στο Ιρκούτσκ, «ντυμένα» με τα χρώματα των αεροπορικών δυνάμεων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού (naval livery). Ήδη, οι πιλότοι του στόλου της Βαλτικής της Ρωσίας έχουν κάνει εκτεταμένη εκπαίδευση στα νέα αεροσκάφη και θαωρείται δεδομένο ότι θα χρησιμοποιηθούν άμεσα αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η αναβάθμιση του στόλου των Su-30 στην έκδοση Su-30SM2 θα ολοκληρωθεί ως το 2027, ενώ το κόστος του κάθε μαχητικού υπολογίζεται στα 44 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, εκτιμάται ότι πλέον το Su-30SM2 θα έχει πολλά κοινά σημεία με το Su-35, ώστε να μειωθεί το κόστος και να αυξηθεί η διαλειτουργικότητα του στόλου των αεροσκαφών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr