Τους στόχους της Μόσχας σχετικά με την «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία επανέλαβε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Μέχρι την επίτευξη των στόχων

Ο Σοιγκού δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση «θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν πλήρως οι στόχοι που έθεσε ο Ανώτατος Διοικητής (σ.σ. ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν)», προσθέτοντας ότι «οι βασικές μας προτεραιότητες σήμερα είναι η διασφάλιση της ζωής και της υγείας των στρατιωτών μας και η εξάλειψη απειλών για τον άμαχο πληθυσμό».

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» 170 ξένους και ιδιώτες στρατιωτικούς σε διάστημα δέκα ημερών, καθώς και ότι 99 αλλοδαποί μαχητές εγκατέλειχαν την Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι ρωσικές δυνάμεις εκκαθάρισαν από νάρκες περίπου 3.700 εκτάρια στο Ντονμπάς, καθώς και ότι δημιουργήθηκαν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι και την ασφαλή μετακίνηση πολιτικών πλοίων.

Περί όπλων από τη Δύση

Ωστόσο, ο Σόιγκου ισχυρίστηκε ότι στρατιωτικοί εξοπλισμοί που παραδίδουν δυτικές χώρες στην Ουκρανία καταλήγουν στη μαύρη αγορά όπλων, και μεταξύ άλλων στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι ορισμένα από τα όπλα που παραδόθηκαν στο Κίεβο «πήγαν στη Μέση Ανατολή και επίσης καταλήγουν στη μαύρη αγορά».

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δεν προσκόμισε κανένα συγκεκριμένο αποδεικτικό στοιχείο για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του. Περιορίστηκε απλώς να κατηγορήσει τις δυτικές χώρες ότι μέχρι στιγμής έχουν παραδώσει περισσότερους από 28.000 τόνους όπλων στην Ουκρανία «με την ελπίδα να παραταθεί ο πόλεμος» και να εξαντλήσουν τη Ρωσία.

Στόχος η πλήρης κατοχή του Ντονμπάς

Δεδομένης της παντελούς απουσίας αποδείξεων για τους ισχυρισμούς του Σόιγκου, εκτιμάται ότι τα όσα είπε αποτελούν «στάχτη στα μάτια» καθώς η Μόσχα είναι οργισμένη για τις παραδόσεις αρμάτων μάχης, πυροβολικού και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού από τις δυτικές χώρες στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντικά εδαφικά κέρδη στην ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης της πόλης Λισιτσάνσκ, με τον Πούτιν να διατάζει τα στρατεύματά του να συνεχίσουν την επίθεση στα ανατολικά, καθώς η Μόσχα στοχεύει στον απόλυτο έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr