Τον Απρίλιο του 1987, λίγα χρόνια πριν διαλυθεί, η τότε Σοβιετική Ένωση ενέταξε στο οπλοστάσιό της τον «Λευκό Κύκνο», το περίφημο στρατηγικό βομβαρδιστικό Tupolev Tu-160.

Το εν λόγω αεροσκάφος ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο υπερηχητικό -μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες πάνω από Mach 2- στρατηγικό βομβαρδιστικό στον κόσμο και είχε σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να πλήξει στρατηγικούς στόχους με συμβατικά και πυρηνικά όπλα.

Λίγα χρόνια αργότερα, ωστόσο, η ΕΣΣΔ θα κατέρρεε, ο Ψυχρός Πόλεμος θα τελείωνε και τα Tu-160 ως τις αρχές τις δεκαετίας του 2000 θα παρέμεναν περισσότερο ως απομεινάρια μιας εποχής που παρήλθε, ενώ κατασκευάστηκαν μόλις 16 από τα συγκεκριμένα τεράστια αεροσκάφη.

Μεγάλη αναβάθμιση

Ωστόσο, από το 2000 και εντεύθεν η Ρωσία αποφάσισε να αξιοποιήσει τα συγκεκριμένα βομβαρδιστικά και στο πλαίσιο αυτό άρχισε ένα τεράστιο πρόγραμμα αναβάθμισής τους, ιδίως στα ηλεκτρονικά τους συστήματα, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της πολεμικής αεροπορίας.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2020 το πρώτο πλήρως αναβαθμισμένο Tu-160Μ, όπως ονομάζονται πλέον, με την ονομασία «Ιγκόρ Σικόρσκι», προς τιμήν του Ρωσο-αμερικανού σχεδιαστή αεροσκαφών και ελικοπτέρων, παραδόθηκε στην πολεμική αεροπορία για δοκιμές και τώρα έτοιμο είναι και το δεύτερο αεροσκάφος.

Όλα νέα

Τα αναβαθμισμένα Tu-160Μ, διαθέτουν νέους κινητήρες και αναβαθμισμένα γενικά και ραδιοηλεκτρονικά συστήματα και το δεύτερο «καινούργιο» αεροσκάφος δοκιμάζεται στην αεροπορική βάση Γκορμπούνοφ, στο Καζάν, προκειμένου να αξιολογηθούν οι ικανότητές του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, τα «νέα» Tu-160Μ διαθέτουν νέα συστήματα πτήσης και πλοήγησης, εσωτερικής επικοινωνίας, ραντάρ και προστασίας ηλεκτρονικού πολέμου. Ωστόσο, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους που τα κάνουν ένα από τα πλέον τρομακτικά αεροσκάφη.

Τερατώδεις δυνατότητες

Το Tu-160, σε αντίθεση με το αμερικανικό XB-70 Valkyrie το οποίο παρέμεινε σε πειραματικό στάδιο, μπήκε κανονικά σε επιχειρησιακό πλάνο και παραμένει ως σήμερα το μεγαλύτερο, ταχύτερο και βαρύτερο στρατηγικό βομβαρδιστικό εν χρήσει από πολεμική αεροπορία.

Με εμβέλεια άνω των 12.000 χιλιομέτρων, μέγιστη ταχύτητα τα Mach 2,05 και ικανότητα να μεταφέρει στους δύο εσωτερικούς του χώρους 45 τόνους συμβατικών ή και πυρηνικών βομβών, το Tu-160Μ είναι ένα από τα πλέον ισχυρά στρατηγικά βομβαρδιστικά που πετούν σήμερα και ένα πανίσχυρο οπλικό σύστημα για τη Ρωσία.

Πηγή: economico.gr