Μπορεί το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς πολλαπλών ρόλων, το Su-57 να χρειάστηκε πολλά χρόνια ανάπτυξης μέχρις ότου φθάσει να μπει σε σειριακή παραγωγή, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν έχει φιλοδοξίες για απόλυτη εναέρια κυριαρχία.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι η περίφημη ρωσική αεροναυπηγική εταιρεί Mikoyan έχει αναλάβει έναν πολύ φιλόδοξο στόχο: να κατασκευάσει το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς, το οποίο θα έλθει να αντικαταστήσει ένα από τα πλέον γνωστά αεροπλάνα της Ρωσίας (και, πριν, της ΕΣΣΔ), το καταδιωκτικό MiG-31.

To πρόγραμμα για την κατασκευή του νέου αεροσκάφους ονομάζεται PAK DP και το ίδιο φέρει την κωδική ονομασία MiG-41. Μάλιστα, φαίνεται ότι το σχέδιό του οριστικοποιήθηκε στο τέλος του 2019 και το 2020 στέλεχος της εταιρείας έδωσε μερικά πρώτα στοιχεία σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους.

Όντας καταδιωκτικό, το MiG-41 θα μπορεί να «πιάσει» ταχύτητες 4-4,3 Mach, θα μπορεί να πετά σε ύψη που δεν ανιχνεύονται από ραντάρ, θα έχει stealth χαρακτηριστικά, και θα μπορεί να φέρει ακόμα και υπερηχητικούς πυραύλους, αλλά και ειδικούς πυραύλους για την εξουδετέρωση εχθρικών υπερηχητικών βλημάτων.

Όλα αυτά ακούγωνται εντυπωσιακά, αλλά μάλλον θα αργήσουμε να τα δούμε στην πράξη, καθώς όπως ανέφερε το 2018 ο γενικός διευθυντής της Mikoyan, Ιλιά Ταρασένκο, το PAK-DP απέχει περίπου δέκα χρόνια από την ολοκλήρωσή του, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό πόσα αεροσκάφη θα κατασκευαστούν συνολικά.

Πηγή: economico.gr