Μπορεί η Ρωσία να δυσκολεύεται πολύ να επιτύχει τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που εδώ και τρεις μήνες έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία, ωστόσο, αυτό δεν την εμποδίζει να προβαίνει σε κινήσεις «προβολής ισχύος».

Νέα εμφάνιση του Zircon

Έτσι, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου Zircon από τη φρεγάτα «Ναύαρχος Γκόρσκοφ» του Βόρειου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας. Σύμφωνα με το υπουργείο, η δοκιμή του υπερηχητικού όπλου ήταν επιτυχήμένη, καθώς ο πύραυλος τύπου κρουζ κάλυψε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων.

H εκτόξευση

Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε από τη Θάλασσα Μπάρεντς πλήττοντας στόχο στη Λευκή Θάλασσα. Σε σχετικό βίντεο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας φαίνεται η εκτόξευση του πυραύλου από την υπερσύγχρονη φρεγάτα που εντάχθηκε στο Ναυτικό το 2018, αλλά και η απότομη τροχιά της πτήσης που ακολούθησε. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έχει περιγράψει τον πύραυλο Zircon ως ένα όπλο που ανήκει στη νέα γενιά των ασυναγώνιστων ρωσικών οπλικών συστημάτων νέας τεχνολογίας.

Η δοκιμή του Sarmat

Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να πετούν με ταχύτητες που μπορούν να φτάσουν κατά εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου, ενώ η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του Zircon από πολεμικά πλοία και υποβρύχια την προηγούμενη χρονιά. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η η Ρωσία συνεχίζει να πραγματοποιεί θεαματικές δοκιμές οπλικών συστημάτων, καθώς τον προηγούμενο μήνα, προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου Sarmat που μπορεί να μεταφέρει δέκα ή περισσότερες πολεμικές κεφαλές.

Οι στόχοι της Μόσχας

Αναλυτές θεωρούν ότι οι δοκιμές αυτές έχουν δύο στόχους:

  • από τη μία πλευρά, επιδιώκουν να υπενθυμίζουν στη Δύση ότι η Ρωσία παραμένει ένας πολύ ισχυρός αντίπαλος με προηγμένη πολεμική τεχνολογία και
  • από την άλλη, να στέλνουν μηνύματα στους Ρώσους, το ηθικό των οποίων βρίσκεται όλο και πιο χαμηλα, λόγω της κακής πορείας και των μεγάλων απωλειών της εισβολής στην Ουκρανία.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr