Σε μετωπική σύγκρουση με τη Δύση οδηγεί τα πράγματα η Ρωσία, ως «αντίποινα» για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Μόσχα σε μια ιδιαίτερα σκληρή από άποψη συμβολισμού αποφαση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της στους Ευρωπαίους ηγέτες και στους περισσότερους ευρωβουλευτές, σε απάντηση για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

«Οι περιορισμοί αφορούν τους πλέον υψηλόβαθμους ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων Επιτρόπων, των επικεφαλής των ευρωπαϊκών στρατιωτικών οργανισμών, καθώς και τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» λόγω της «αντιρωσικής πολιτικής» τους, όπως την χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Κάθε εχθρική ενέργεια θα ανταποδίδεται»

Το μέτρο αυτό αφορά και τους πολιτικούς αξιωματούχους των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και δημόσια πρόσωπα και δημοσιογράφους οι οποίοι «στήριξαν τις παράνομες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, υποκίνησαν τη ρωσοφοβία ή παραβίασαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ρωσόφωνων πληθυσμών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα ονόματα των προσώπων που στοχοθετούνται, όμως ανέφερε ότι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Μόσχα, προσθέτοντας ότι «επαναλαμβάνουμε ότι κάθε εχθρική ενέργεια εκ μέρους της ΕΕ και των χωρών μελών της, αναπόφευκτα θα ανταποδίδεται». Στα μέσα Μαρτίου η Ρωσία είχε ήδη ανακοινώσει ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και σε πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους.

Νέες απαγορεύσεις ρωσικών ΜΜΕ

Από την άλλη πλευρά, το κρατικά χρηματοδοτούμενο τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας Russia Today (RT) δήλωσε ότι οι βρετανικές κυρώσεις ενάντια σε ρωσικούς κρατικούς οργανισμούς MME είναι η χαριστική βολή στην ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, δείχνοντας τις παρωπίδες που έχουν αξιωματούχοι θεωρώντας ότι οποιαδήποτε είδηση προέρχεται από την Ρωσία είναι ψευδής.

Η Βρετανία ανακοίνωσε κυρώσεις ενάντια σε 14 ακόμη ρωσικές οντότητες και άτομα, συμπεριλαμβανομένων κρατικών μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται πίσω από το RT και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik και ορισμένα από τα ανώτερα στελέχη τους, λέγοντας ότι οι κυρώσεις στοχεύουν αυτούς που προωθούν «ψευδείς ειδήσεις και αφηγήματα» του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Με αυτή την ενέργεια η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνει τη χαριστική βολή για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Βρετανία», δήλωσε στο Reuters η Άννα Μπελκίνα, αναπληρώτρια αρχισυντάκτρια του RT.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr