Η Ινδία «παγώνει» τεράστιο πρόγραμμα για τα Ρωσικά μαχητικά Su-30MKI

Αν και οι σχέσεις Μόσχας και Νέου Δελχί παραμένουν σε εξαιρετικό επίπεδο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδρά αρνητικά στα εξοπλιστικά προγράμματα των δύο χωρών και στα χρήματα που η Ρωσία περιμένει να πάρει από αυτά.

«Στον πάγο» πρόγραμμα 7 δισ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ, το Νέο Δελχί έβαλε «στον πάγο» ένα τεράστιο πρόγραμμα αναβάθμισης των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-30MKI που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας, εξαιτίας, ακριβώς του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία. Το πρόγραμμα προέβλεπε την αναβάθμιση 85 μαχητικών Su-30MKI σε συνεργασία της Sukhoi με την Hindustan Aeronautics Ltd, ύψους 4,5 δισ. δολαρίων, αλλά και την αγορά 12 επιπλέον Su-30MKI, κόστους 2,4 δισ. δολαρίων.

Οι δύο λόγοι

Σύμφωνα με το ΑΝΙ, το πρόγραμμα ουσιαστικά ακυρώθηκε για δύο λόγους:

  • ο πρώτος είναι ότι η Ινδία επιδιώκει να αυξηθούν τα τμήματα των αεροσκαφών που κατασκευάζονται στη χώρα, ώστε να ενδυναμωθεί η αμυντική βιομηχανία και
  • ο δεύτερος είναι ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει προκαλέσει ελλείψεις σε εξαρτήματα και ανταλλακτικά των αεροσκαφών, ελλείψεις που προς το παρόν είναι ελεγχόμενες, αλλά στο κοντινό μέλλον (σε ένα ή δύο χρόνια) ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλημα.

«Η Ινδία δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από εισαγωγές»

Τους προβληματισμούς του Νέου Δελχί για την κατάσταση που διαμορφώνεται εξέφρασε και ο Ινδός υπουργός Άμυνας Ρατζνάθ Σινγκ, ο οποίος στη διάρκεια ομιλίας του επισήμανε ότι «το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι η Ινδία δεν μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά από εισαγωγές για την ασφάλειά της. Πρόσφατες συρράξεις, ιδίως η κατάσταση στην Ουκρανία, μας δείχνουν ότι όχι μόνο οι προμήθειες για την ασφάλεια, αλλά ακόμα και εμπορικές συμφωνίες μπορούν να επηρεαστούν, όταν αφορούν στα εθνικά συμφέροντα».

Ενίσχυση λόγω Κίνας

Σημειώνεται ότι η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας διαθέτει 272 μαχητικά Su-30MKI στον στόλο της. Μετά την κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα το 2020, το Νέο Δελχί αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά 21 μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-29 και 12 μαχητικών τύπου Su-30MKI, καθώς επίσης και στην αναβάθμιση 59 υφιστάμενων μαχητικών τύπου MiG-29 για 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Πάντως, το «πάγωμα» της συνεργασίας με τη Ρωσία, προκαλεί κι άλλο ένα πρόβλημα στην ινδική Πολεμική Αεροπορία, καθώς σήμερα διαθέτει 32 λειτουργικές μοίρες μαχητικών αντί για 42 μοίρες που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr