Σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου, αλλά και η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία φαίνεται ότι προσανατολίζεται η Ρωσία.

Δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς

Συγκεκριμένα, μετά την άτακτη υποχώρηση στην οποία υποχρεώθηκαν τα ρωσικά στρατεύματα στις περιοχές της Χερσώνας και του Χάρκοβου -περιοχές που κυριολεκτικά έφτυσαν αίμα για να καταλάβουν- η Μόσχα επιχειρεί να εντάξει στην επικράτειά της το συντομότερο δυνατό περιοχές της ανατολικής πλευράς για να αυξήσει την επιρροή της μετά την κατάκτηση της Κριμαίας, το 2014.

Η 4η Νοεμβρίου είναι η καταλληλότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη αυτοεπικαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ για το θέμα της ένταξης στη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Επιμελητηρίου Πολιτών, Αλεξάντερ Κόφμαν, στο τηλεοπτικό κανάλι ειδήσεων Rossiya-24 που λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο τη Δευτέρα.

«Μου αρέσει πραγματικά ο συμβολισμός της 4ης Νοεμβρίου ως Ημέρας Εθνικής Ενότητας. Μου φαίνεται ότι ένα δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί αυτή την ημέρα θα καταδείξει σαφώς τη λαϊκή ενότητα του Ντονμπάς, των απελευθερωμένων εδαφών της Ουκρανίας – των περιοχών Χερσώνας και Ζαπορίζιας – και της Ρωσίας», δήλωσε.

Εκκλήσεις στους ηγέτες

«Δεδομένων των δυσκολιών στις οποίες μας έχει καταδικάσει η Ουκρανία, των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και ούτω καθεξής, σίγουρα η ψηφοφορία αυτή θα διαρκέσει αρκετές ημέρες. Δεν θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια μόνο μίας ημέρας», υπέθεσε ο Κόφμαν, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσει απάντηση από τον ηγέτη της αποσχισθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Ντένις Πούσιλιν, στην έκκληση σχετικά με το δημοψήφισμα.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, σε συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Πολιτών της ΔΔΡ, ο Κόφμαν διάβασε έκκληση προς τον Πούσλιν και το Λαϊκό Συμβούλιο (κοινοβούλιο) με αίτημα την άμεση προκήρυξη δημοψηφίσματος για την προσχώρηση στη Ρωσία. Πριν από αυτό το Πολιτικό Επιμελητήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ κάλεσε τον ηγέτη της ΛΔΡ Λεονίντ Πάσετσνικ να διεξάγει άμεσα δημοψήφισμα για την αναγνώριση της δημοκρατίας ως συστατικό έδαφος της Ρωσίας.

Ακόμα πιο περίπλοκα τα πράγματα

Αν τελικά τα δημοψηφίσματα πραγματοποιηθούν και οι δύο αυτές περιοχές ενωθούν με τη Ρωσία, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο περίπλοκα για το ουκρανικό ζήτημα, καθώς:

  • οιαδήποτε επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων σε εδάφη των περιοχών αυτών θα ισοδυναμεί για τη Μόσχα με επίθεση κατά της Ρωσίας και
  • η χρήση δυτικών οπλικών συστημάτων σε τυχόν τέτοιες επιθέσεις θα θεωρηθεί ως άμεση εμπλοκή της Δύσης σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας.

Και τα δύο αυτά ενδεχόμενα, θα επιτρέψουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν να κηρύξει ακόμα και γενική επιστράτευση, αλλά και να βάλει στο στόχαστρο των επιχειρήσεών του και γειτονικές χώρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr