Μήνυμα στη Δύση στέλνει η Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε ότι το νέο σύστημα αεράμυνας της χώρας, το S-500, ολοκλήρωσε τις απαραίτητες δοκιμές και είναι έτοιμο να ενταχθεί επιχειρησιακά στο αμυντικό δίκτυο της χώρας.

Πανέτοιμοι οι S-500

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, οι S-500 μπορούν να χτυπήσουν, όχι μόνο αεροσκάφη, πυραύλους και διαστημικά όπλα, αλλά ακόμα και δορυφόρους χαμηλής τροχιάς. Ο αρχηγός της Πυραυλικής Άμυνας της Ρωσίας, στρατηγός Σεργκέι Μπαμπακόφ, δήλωσε ότι όλα τα τελικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν θετικά.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ήδη οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας παρέλαβαν το αντιαεροπορικό σύστημα S-350 το οποίο θα αντικαταστήσει το παλιότερο S-300 και θα έχει τη δυνατότητα να πλήξει πυραύλους κρουζ, αεροσκάφη απλά και με stealth ιδιότητες, drones, ακόμα και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Σειριακή παραγωγή από το 2025

Επιστρέφοντας στους S-500, ο επικεφαλής της Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, δήλωσε ότι τα πρώτα συστήματα θα παραδωθούν φέτος και ότι ο στόχος είναι η σειριακή παράδοση να αρχίσει από το 2025. Οι S-500 φαίνεται ότι έχουν εμβέλεια 600 χλμ και το ραντάρ τους μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και υπερηχητικά βλήματα σε ύψος 185 χλμ.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, οι S-500 έχουν πλήξει στο πλαίσιο δοκιμών στόχους σε απόσταση 480 χλμ, ωστόσο, το μεγάλο τους ατού σε σχέση με τα παλιότερα συστήματα, όπως οι S-400, είναι η ταχύτητα αντίδρασης, η οποία λέγεται ότι είναι μόλις 3 ως 4 δευτερόλεπτα.

Καλύτερο από τους Patriot;

Αν οι πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των S-500 αποδειχθούν πραγματικές, τότε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα είναι σαφώς καλύτερο από τον αμερικανικό αντίπαλό του, το σύστημα Patriot PAC-3, οι ικανότητες του οποίου κάθε άλλο παρά αμελητέες μπορούν να θεωρηθούν.

Το ζήτημα είναι αν τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα (S-350, S-400, S-500) έχουν την τεχνική ικανότητα να ανιχνεύουν stealth μαχητικά αεροσκάφη. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι τα ραντάρ του μπορούν να «δουν» τα αμερικανικά F-22 και F-35, ωστόσο το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr