Η Ρωσία «βρυχάται» και παρουσιάζει το τερατώδες υποβρύχιο «Μπελγκορόντ»

Σε επίδειξη των επιτευγμάτων της αμυντικής της βιομηχανίας φαίνεται ότι έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα η Ρωσία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις της στην «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Το τεράστιο «Μπελγκορόντ»

Έτσι, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε το υποβρύχιο ειδικού σκοπού K-329 «Μπελγκορόντ», το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν τα ακριβή στοιχεία για το σκάφος, είναι το μεγαλύτερο υποβρύχιο που έχει κατασκευαστεί εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια και, κατά πάσα πιθανότητα μικρότερο μόνο από τα επίσης ρωσικά υποβρύχια τύπου Project 941 Akula, γνωστά στο ΝΑΤΟ ως κλάσεως Typhoon.

Το «Μπελγκορόντ», αν και τυπικά θεωρείται κλάσεως Oscar-II (Project 949A Antey) εκτιμάται ότι έχει μήκος 178 μέτρα και πλάτος περίπου 15 μέτρα. Το εκτόπισμά πιθανότατα θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τους 19.000 τόνους της κατηγορίας Oscar-II στην οποία βασίζεται. Αυτό είναι μεγαλύτερο από κάθε άποψη από το μεγαλύτερο δυτικό υποβρύχιο, το Ohio Class του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το «Μπελγκορόντ» άρχισε θαλάσσιες δοκιμές στις 25 Ιουνίου 2021 και ότι θα είναι οπλισμένο με το στρατηγικό πυρηνικό όπλο Poseidon και θα εκτελεί επίσης μυστικές αποστολές πολέμου στον βυθό της θάλασσας.

Το τρομακτικό Poseidon

Το υποβρύχιο θα φέρει έξι πυρηνικά αυτόνομα οχήματα Poseidon, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο βαθέων καταδύσεων για αποστολές στον βυθό της θάλασσας, ένα υποβρύχιο διάσωσης DSRV, κανονικές τορπίλες και άλλα υποβρύχια όπλα. Τα αυτόνομα οχήματα τύπου Poseidon χαρακτηρίστηκαν από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του το 2018 ως ένα από τα έξι «υπερόπλα» της χώρας του που αναπτύχθηκε ως απάντηση στο αμερικανικό πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας.

Ο Πούτιν εξήγησε στην ομιλία του ότι το υποβρύχιο μη επανδρωμένο αυτόνομο υποβρύχιο όχημα Poseidon (παλιότερα γνωστό με το κωδικό όνομα Status-6)θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να αναχαιτιστεί λόγω της ταχύτητας και του μεγέθους του και θα προκαλούσε τεράστιες ζημιές σε παράκτιους στόχους μετά την υποβρύχια εκτόξευση, καθώς είναι εξοπλισμένο με πυρηνική κεφαλή κοβαλτίου, με στόχο την ραδιενεργό μόλυνση μεγάλων περιοχών. Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές το Poseidon μπορεί να θεωρηθεί ως οπλικό σύστημα αποτροπής έσχατης καταφυγής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr