Αυξάνεται και… πληθύνεται το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας προσέθεσαν στο… στοκ τους άλλο ένα οπλικό σύστημα ικανό (στην πραγματικότητα σχεδιασμένο) για πυρηνική κρούση.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) τύπου Yars τοποθετήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση – σιλό στον σχηματισμό Κοζέλσκ στην περιοχή Καλούγκα της κεντρικής Ρωσίας και έτσι θα μπορεί πλέον να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Σε επιχειρησιακή λειτουργία

Όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Διοικητής του Σχηματισμού Πυραυλικών Δυνάμεων δήλωσε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, διότι πλέον ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος τύπου Yars μπορεί να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία βάσει του χρονοδιαγράμματος όπως είχε εξαρχής προγραμματιστεί, ενισχύοντας έτσι τις ρωσικές στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να εκτοξευθούν υπό ειδικές συνθήκες και από κινητές πλατφόρμες εκτόξευσης, κάτι που τα παλαιότερα πυραυλικά συστήματα Topol δεν μπορούν να κάνουν, επιτρέποντας μεγαλύτερη κινητικότητα, αλλά και καταστροφική δυνατότητα κατά την -απευκταία- χρήση τους σε περίπτωση πυρηνικής σύρραξης (άλλωστε το Yars είναι ακρωνύμιο για τις λέξεις Yadernaya Raketa Sderzhivaniya, Ядерная ракета сдерживания, που σημαίνουν Πύραυλος Πυρηνικής Αποτροπής).

Πυρηνική ετοιμότητα

Οι πύραυλοι Yars (ο σχεδιασμός των οποίων άρχισε το 2007, με σκοπό την αντικατάσταση του επίσης βαρέως πυραύλου Topol) δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά το 2009 και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες μπορούν να μεταφέρουν ως τέσσερις πυρηνικές κεφαλές, οι οποίες βρίσκονται σε οχήματα ανεξάρτητης στόχευσης, ήτοι, η κάθε κεφαλή μπορεί να χτυπήσει διαφορετικό στόχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, περισσότεροι από 150 πύραυλοι Yars βρίσκονται σε λειτουργία στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ρωσία από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει δύο δοκιμές του βαρέως διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου RS-28 Sarmat, γνωστού και ως «Σατανάς ΙΙ», καθώς και ασκήσεις με τύπου RS-24 Yars, ενώ ο Πούτιν έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής της χώρας και έχει αφήσει αρκετές φορές ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας είτε στην Ουκρανία είτε αν υπάρξει άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύρραξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr