• Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα σιδηροδρομικό σύστημα με δίκτυο περίπου 1000 χιλιομέτρων – το πρώτο έργο 460 χιλιομέτρων είναι αξίας περίπου 3 δισ. δολαρίων
  • Σύμβαση ετοιμοπαράδοτου μηχανολογικού εξοπλισμού, προμήθειας και κατασκευής του έργου, συμπεριλαμβανομένων 15 ετών υπηρεσιών
  • Η Siemens Mobility θα παρέχει υψηλής ταχύτητας και περιφερειακά τρένα, μηχανές τρένων, σιδηροδρομικές υποδομές, ενοποίηση συστημάτων και άλλες υπηρεσίες

Η Εθνική Αρχή για Σήραγγες (National Authority for Tunnels), μια κυβερνητική αρχή υπό τη δικαιοδοσία του Υπουργείου Μεταφορών της Αιγύπτου και η Siemens Mobility υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) – μαζί με τις τοπικές εταιρείες Orascom Construction S.A.E. και The Arab Contractors (Osman Ahmed Osman & Co.) – για το σχεδιασμό, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του πρώτου σιδηροδρομικού συστήματος υψηλής ταχύτητας της Αιγύπτου. Επιπλέον, η Siemens Mobility θα παρέχει υπηρεσίες συντήρησης. Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα σιδηροδρομικό σύστημα με δίκτυο 1000 χιλιομέτρων, με το πρώτο να είναι μια γραμμή υψηλής ταχύτητας 460 χιλιομέτρων. Η αξία της παραγγελίας αυτής της αρχικής γραμμής υψηλής ταχύτητας είναι περίπου 3 δισ. δολάρια.

Το μνημόνιο συμφωνίας υπογράφηκε από τον Essam Waly, Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής για τις Σήραγγες της Αιγύπτου και από τον Michael Peter, CEO της Siemens Mobility, σε συνάντηση στις 14 Ιανουαρίου 2021 στο Κάιρο. Μάρτυρες ήταν η αυτού Εξοχότης, Πρωθυπουργός Mostafa Madbouly και η αυτού Εξοχότης, Υπουργός Μεταφορών Kamel Al Wazir, της Αιγύπτου, καθώς και ο CEO της Siemens, Joe Kaeser, και ο Αναπληρωτής CEO της Siemens, Roland Busch.

«Νιώθουμε τιμή και υπερηφάνεια που επεκτείνουμε την αξιόπιστη συνεργασία μας με την Αίγυπτο. Χτίζοντας ένα σιδηροδρομικό σύστημα υψηλής απόδοσης για τη χώρα, θα υποστηρίξουμε τον αιγυπτιακό λαό με προσιτές, καθαρές και αξιόπιστες μεταφορές», δήλωσε ο Joe Kaeser, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AG. «Μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο ενεργειακό έργο Mega, είμαστε τώρα πρόθυμοι να επαναλάβουμε αυτό το διορατικό πνεύμα στον τομέα των συγκοινωνιών μαζί με τους εταίρους μας».

«Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που το Υπουργείο Μεταφορών επιλέγει να μας εμπιστευτεί για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου. Η ηγετική μας θέση στην ψηφιοποίηση και οι ολοκληρωμένες ετοιμοπαράδοτες υπηρεσίες θα φέρουν ένα ενοποιημένο και υπερσύγχρονο σιδηροδρομικό σύστημα υψηλής ταχύτητας, που θα προσφέρει τεχνολογική ώθηση για τη χώρα και θα δημιουργήσει τοπικές θέσεις εργασίας. Το σύστημα θα βελτιώσει αισθητά την εμπειρία των επιβατών και θα μειώσει το χρόνο ταξιδιού για εκατομμύρια Αιγυπτίους», δήλωσε ο Michael Peter, CEO της Siemens Mobility.

Η πρώτη γραμμή μεγάλης ταχύτητας μήκους 460 χιλιομέτρων θα συνδέσει τις γρήγορα αναπτυσσόμενες πόλεις El-Alamein στη Μεσόγειο Θάλασσα με την Ain Sokhna στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ θα διέρχεται επίσης από τη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα. Η γραμμή θα είναι επίσης λειτουργική για εμπορευματικές μεταφορές που θα ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.

Η Siemens Mobility είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις σιδηροδρομικές δραστηριότητες υψηλής ταχύτητας και είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες στην αιγυπτιακή αγορά μεταφορών από τη δεκαετία του 1960. Η εταιρεία έχει επίσης εκτεταμένη εμπειρία στην παράδοση σιδηροδρομικών έργων υψηλής ταχύτητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Ως ένας κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος ετοιμοπαράδοτων σιδηροδρομικών έργων με αποδεδειγμένο ιστορικό έγκαιρης παράδοσης έργων, η Siemens Mobility ενοποιεί τα στοιχεία του χαρτοφυλακίου της και παρέχει ολοκληρωμένα σιδηροδρομικά συστήματα αξιόπιστα και από μία μόνο πηγή. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει ολοκληρώσει με επιτυχία περίπου 50 ετοιμοπαράδοτα έργα σε όλο τον κόσμο – παραδίδοντας πολλά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Πρόσφατα έργα περιλαμβάνουν την επέκταση της Μπλε Γραμμής του μετρό στην Μπανγκόκ που ολοκληρώθηκε πέρυσι και το έργο Ελαφρού Σιδηρόδρομου (Τραμ) στην Κοπεγχάγη.

Πηγή: economico.gr