Σινγκαπούρη κρέατος

Η Σινγκαπούρη γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που δίνει άδεια διάθεσης και πώλησης εργαστηριακού κρέατος, ανοίγοντας τον δρόμο για το πιο μεγάλο και αμφιλεγόμενο διατροφικό πείραμα της εποχής μας.

Η άδεια δόθηκε στην αμερικανική start-up Eat Just, εταιρεία παρασκευής υποκατάστατων κρέατος και αυγών, και αφορά  την πώληση κρέατος κοτόπουλου που έχει παρασκευασθεί σε εργαστήριο.

Παγκόσμιο διατροφικό πείραμα

Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που θα κυκλοφορήσει στην αγορά το λεγόμενο «καθαρό» κρέας που δεν προέρχεται από σφαγμένα ζώα και έχει δημιουργηθεί σε περιβάλλον εργαστηρίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το προϊόν, που παρασκευάστηκε από ζωικά κύτταρα, θα κάνει το ντεμπούτο του με την επωνυμία GOOD Meat και θα σερβίρεται σ’ ένα μόνο εστιατόριο της Σιγκαπούρης.

Το κρέας αυτό θα πωλείται σε μορφή κοτομπουκιών και θα κοστολογηθεί σε τιμές κοτόπουλου υψηλής ποιότητας.

Εναλλακτικές πρωτεϊνες και επισιτιστική ασφάλεια

«Θέλουμε η Σιγκαπούρη να είναι το επίκεντρο της βιομηχανίας μας παγκοσμίως», δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζος Τέτρικ, και τόνισε ότι η γεύση του τεχνητού κοτόπουλου είναι ίδια με το πραγματικό.

Η Σιγκαπούρη κινείται γρήγορα για να επιτρέψει την πώληση εναλλακτικών πρωτεϊνικών προϊόντων όπως το συνθετικό κρέας, μια κίνηση που εντάσσεται στην ευρύτερη ατζέντα της για την επισιτιστική ασφάλεια.

Το πυκνοκατοικημένο κράτος, το οποίο βασίζεται κυρίως στις εισαγωγές τροφίμων, έχει εντείνει τις προσπάθειές του για να ενισχύσει τη διατροφική επάρκεια, καθώς η πανδημική κρίση θέτει εν αμφιβόλω της αλυσίδες εφοδιασμού παγκοσμίως.

Οι αρχές εγκρίνουν την πώληση εναλλακτικών τροφίμων εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλή για τους καταναλωτές.

Φέτος, η εταιρεία παραγωγής κρέατος από προϊόντα φυτικής προέλευσης, Impossible Foods  εισήλθε στη λιανική αγορά της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ με τα προϊόντα να είναι διαθέσιμα και στα παντοπωλεία.

Ερχονται και τα συνθετικά μπιφτέκια

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα συνθετικά μπιφτέκια μπορεί να είναι το επόμενο προϊόν της Eat Just. Η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει σύντομα αίτηση στις αρχές της Σινγκαπούρης για τη χορήγηση έγκρισης πώλησης βόειου κρέατος το οποίο δημιουργήθηκε στο τοπικό εργαστήριο.

Η διαδικασία έγκρισης τα σχετικά προϊόντα είναι περισσότερο χρονοβόρα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Πηγή: economico.gr