Οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία θα πρέπει να ανησυχεί για τη στάση των ΗΠΑ, απέναντι στις διαρκείς προκλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες διαταράσσουν τη σταθερότητα στην περιοχή αναλύονται σε άρθρο στο Hellas Journal (του Μιχάλη Ιγνατίου).

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήκε υπέρ της Ελλάδας

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι «εξέδωσαν μία πολύ καλή ανακοίνωση οι Αμερικανοί εναντίον της Τουρκίας, για τη νέα πολεμική της ενέργεια εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας. Ομολογώ ότι δεν το ανέμενα, αν και τα μηνύματα που λαμβάναμε το τελευταίο διάστημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την κατοχική δύναμη, ήταν εξαιρετικά αρνητικά» και προστίθεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη γνώμη μου, πήραν θέση για τις τουρκικές προκλήσεις. Και υποστηρίζουν την Ελλάδα. Ας μην έχουμε αμφιβολία. Καλύτερα θα έπρεπε να λέμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε υπέρ της Ελλάδας, διότι έχω την αίσθηση ότι η αμερικανική διπλωματία έχει βγει πολύ μπροστά από το Λευκό Οίκο στο θέμα αυτό».

Υπογραμμίζεται, δε ότι «ένα είναι σίγουρο: Η Αμερική δεν θα επιτρέψει ένα ελληνοτουρκικό πόλεμο για πολλούς λόγους. Όχι μόνο επειδή πρόκειται για δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Αλλά και για ένα άλλο σημαντικό λόγο: Διότι από τον πόλεμο θα εξυπηρετηθούν μόνο τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας. […] Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα σταματήσουν την Τουρκία. Διότι αποδείχθηκε ότι η διπλωματία και γενικά η μεσολάβηση δεν βοήθησαν. Ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν δίνει σημασία. Ό,τι και να του πουν, θα κάνει αυτό που αποφάσισε».

Ο μόνος φόβος της Τουρκίας

Καταλήγει, δε, σημειώνοντας ότι «απ’ εδώ και πέρα, και οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί που ηγήθηκαν της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης με τον Ταγίπ Ερντογάν, πρέπει να σταματήσουν να το παίζουν ανεξάρτητοι παρατηρητές. Πρέπει να βρουν τρόπο να σταματήσουν την Τουρκία, διότι η διπλωματία χωρίς μαστίγιο απέτυχε οικτρά», τονίζοντας ότι «τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι Γερμανοί, που είπαν στους Αμερικανούς ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. Ο τρόπος με τον οποίο διαπραγματεύθηκε την αποκλιμάκωση η Γερμανία ήταν λάθος. Διότι έδωσε μόνο καρότο στον Ερντογάν και καθόλου μαστίγιο. Και ο Τούρκος πρόεδρος πλήρωσε καλά τους Γερμανούς. Τους εξευτέλισε» και επισημαίνοντας ότι «η σημερινή Τουρκία και ο Ερντογάν φοβούνται μόνο τις πραγματικές οικονομικές κυρώσεις. Οτιδήποτε άλλο, και ειδικά τις ανακοινώσεις, τις πετούν στα σκουπίδια».

Πηγή: economico.gr