Ερντογάν Μπάιντεν

Εύλογη αγωνία επικρατεί στην Άγκυρα για το σημερινό  ραντεβού Μπάιντεν – Ερντογάν, το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος ανέμενε πολύ καιρό και από τα αποτελέσματά του θα κριθούν πολλά για την τύχη της χώρας του.

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, υπάρχει και στην Αθήνα, καθώς η συνάντηση αυτή θα προηγηθεί του τετ α τετ που θα έχει στις 17.00 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  • Όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η σχέση Ουάσιγκτον – Αγκυρας θα επηρεάσει σημαντικά τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία παράλληλα διατηρεί στραμμένο στο βλέμμα και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Ιουνίου, που αποτελεί σημαντικό σταθμό για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η «επίθεση φιλίας» της Αγκυρας στην Αθήνα των προηγούμενων ημερών ερμηνεύεται από τους διπλωμάτες σε σύνδεση με αυτά τα δύο γεγονότα, ενώ, παρά την κοινή ανάγκη Ελλάδας – Τουρκίας για ένα ήρεμο καλοκαίρι, καμία εγγύηση δεν υπάρχει ότι η ένταση δεν θα επιστρέψει το φθινόπωρο, αλλά ούτε ότι η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει να τη μεταφέρει στην Κύπρο και ίσως πιο επιθετικά.

Για τους διπλωμάτες άλλωστε ενδεικτικό είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται αναμεμειγμένη σε όλες τις εστίες έντασης, και ιδιαίτερα σε περιοχές της πάλαι ποτέ «Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Συμφέρον όλων να παραμείνει η Τουρκία “αγκυροβολημένη στη Δύση”

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας άλλωστε ξεκαθάρισε με πολύ εύγλωττο τρόπο ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η Τουρκία να «παραμείνει αγκυροβολημένη στη Δύση».

  • Και αυτό, γιατί όλοι συνομολογούν ότι ανεξέλεγκτος, εκτιμάται ότι θα είναι χειρότερος, ενώ και μια ασταθής επόμενη μέρα στην Τουρκία ίσως να άνοιγε τον ασκό του Αιόλου

Παρ ότι  ο Ερντογάν επιμένει σε μια ακραία ρητορική κατά του Μπάιντεν, την οποία ειρήσθω εν παρόδω επαναλάμβανε μέχρι σχεδόν τις παραμονές της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο και παρ ότι  δηλώνει αμετακίνητος στις θέσεις του, και δη στους S-400 που οι ΗΠΑ τού ζητούν να «εξαφανίσει», οι ΗΠΑ δύσκολα θα επιλέξουν την οριστική ρήξη των σχέσεων.

Ενα από τα «χαρτιά» που ίσως «παίξει» ο Μπάιντεν απέναντι στον Ερντογάν θα είναι και τα F-35. Είτε ως δέλεαρ είτε ως απειλή. Καθώς στην Ουάσιγκτον δείχνουν να κατανοούν ότι για να πετύχουν αλλαγή της Αγκυρας πρέπει να προτείνουν ανταλλάγματα, σε μια συμμαχία «συναλλαγής».

Όπως σημειώνουν εύστοχα οι βρετανικοί «Times»: «Ξέρουμε ότι ο Ερντογάν είναι κακοποιός, αλλά μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε κακοποιό για λογαριασμό μας;». Και αυτό θα είναι που θα κρίνει και το «αλισβερίσι»…

Ο ρόλος “κλειδί” Μπάιντεν στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν

H κυβέρνηση αναμένει με εύλογο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της συνάντησης Ερντογάν-Μπάιντεν, καθώς από το αποτέλεσμά της θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το κλίμα και τα όρια μέσα στα οποία θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει στον Ταγίπ Ερντογάν το μήνυμα ότι κλειδί για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποκλιμάκωση έργων και λόγων και ότι η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Ο πρωθυπουργός θα πει στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Θα του υπενθυμίσει όμως ότι η πρόοδος και στα δυο πεδία εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που – όπως θα επισημάνει ο πρωθυπουργός – αποτυπώνεται και σε μια σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού  (σε ώρες Ελλάδος)

12.55: Άφιξη του πρωθυπουργού στην έδρα του ΝΑΤΟ.
13.20: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.
13.35: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασίλειου, Μπορίς Τζόνσον.
14.00-17.00: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
17.05: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr