Έκτακτη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024. (POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προσέλευσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου θα υπάρχει ρητή αναφορά, η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού. Και αυτό με  ρητές αναφορές στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν  τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας. Την έκθεση προόδου έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  • «Προς το παρόν είμαι ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει, τα οποία αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μπορεί οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας να προοδεύσουν, αλλά πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την προσδοκία του, ότι η νέα  προσπάθεια του ΟΗΕ για το Κυπριακό , η οποία γίνεται υπό τη νέα απεσταλμένη του, «θα μπορέσει να αποδώσει επιτέλους καρπούς».

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Παράλληλα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία περιορισμού της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή. Οπως είπε, επί τάπητος τίθενται «πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Ως προς τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή «την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι θα συζητηθεί η κατάσταση στον Λίβανο, μια χώρα η οποία βρίσκεται και αυτή στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

«Προφανώς η κατάσταση στον Λίβανο επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, καθώς έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από τον Λίβανο στην Κύπροκαι στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να παρέχουμε και στον Λίβανο υποστήριξη όσο χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα που έχει περάσει πολλά, να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί».

Η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας

Τα ζητήματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας θα συζητηθούν την Πέμπτη (σήμερα), είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο Ενρίκο Λέτα έχει ετοιμάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αλλάξει η λειτουργία της ενιαίας αγοράς και βέβαια τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας θα βρίσκονται και στο επίκεντρο των δικών μας ενδιαφερόντων, καθώς θεωρούμε ότι τα θέματα αυτά είναι απολύτως κρίσιμα για την επόμενη πενταετία, τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, ο οποίος θα ανοίξει μετά τις εκλογές.

Θέλω να τονίσω ότι η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι μια έννοια η οποία πρέπει να συνδέεται τελικά με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ευρωπαίων πολιτών, κάτι στο οποίο η χώρα μας αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr