Η εβδομάδα στις παγκόσμιες αγορές: Οι Big Tech του S&P500 σέρνουν το χορό

Οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών σημείωσαν φέτος μεγάλη άνοδο, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να μπουν στο τρένο της επόμενης τεχνολογικής επανάστασης: της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.

Χθες, ήρθε η ώρα να ακούσουν και τα ευχάριστα. Δύο βαριά ονόματα, η Microsoft και η Alphabet, μητρική της Google, έδωσαν τις πρώτες τους εκθέσεις κερδών από τότε που δέσμευσαν δεκάδες δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Το πρώτο τεστ για το αν οι επενδύσεις τους στην τεχνολογία πιάνουν τόπο ήταν θετικό.

Η Alphabet, η οποία κήρυξε “σήμα κινδύνου”, στα τέλη του περασμένου έτους, για τις επιπτώσεις που θα είχε στην για την αναζήτηση Google το ChatGPT των ανταγωνιστών της και το εξοπλισμένο με τεχνητή νοημοσύνη Bing της Microsoft, συνεχίζει ακάθεκτη. Οι πωλήσεις διαφημίσεων στο πλαίσιο αναζήτησης μέσω της Google αυξήθηκαν σε 42,6 δισεκατομμύρια δολάρια καλύτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κάνει την ChatGPT την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης τους.

Η Microsoft ξεπέρασε τις προσδοκίες, παρουσίασε δυνατά τελικά αποτελέσματα και δήλωσε στους επενδυτές ότι “ναι, ξόδεψε και θα συνεχίσει να ξοδεύει πολλά χρήματα για την ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης”.

Οι επενδυτές … αμολάνε καλούμπα

Τα αποτελέσματα της Microsoft και της Google δείχνουν ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να δίνουν στις εταιρείες τεχνολογίας “καλούμπα” για να επενδύσουν στην τεχνητή νοημοσύνη, ακόμη και όταν ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν αν η έκρηξη των μετοχών που τροφοδοτείται από αυτή την ελέλιξη είναι μια φούσκα έτοιμη να σκάσει.

Η Microsoft ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα χρεώνει επιπλέον 30 δολάρια το μήνα για το Office 365 με εργαλεία AI, οι μετοχές αυξήθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Πριν, η Alphabet ανακοινώσει χθες τα κέρδη της, η μετοχή της είχε αυξηθεί κατά 47% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με την άνοδο του S&P κατά 19%. Στις μεταμεσονύκτιες συναλλαγές, οι μετοχές ανέβηκαν άλλο ένα 6%.

Και έπειτα υπάρχει και η Snap. Μπορεί να μην συνδέετε το Snapchat με την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης παρουσίασε ένα AI chatbot, το My AI, και καυχήθηκε ότι 150+ εκατομμύρια χρήστες έχουν στείλει πάνω από 10 δισεκατομμύρια μηνύματα σε αυτό. Αυτή ήταν η μόνη συναρπαστική είδηση από τη χθεσινή έκθεση. Εξακολουθώντας να αγωνίζεται ενάντια σε εταιρείες όπως η TikTok για διαφημιστικές δαπάνες σε μια υποτονική αγορά, οι πωλήσεις της Snap μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, προκαλώντας πτώση των μετοχών κατά 19%.

Κοιτάζοντας μπροστά… αυτή είναι η αρχή μιας πολυάσχολης περιόδου απογευματινών τηλεδιασκέψεων για τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Η Meta ανακοινώνει τα κέρδη της και η Amazon και η Apple την επόμενη εβδομάδα.

Να περιμένετε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αναφερθεί στο άμεσο μέλλον τόσες πολλές φορές που θα… πάψει να είναι επίκαιρη. Στις τηλεφωνικές κλήσεις για τα κέρδη του S&P 500 το περασμένο τρίμηνο, η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρθηκε πάνω από 1.000 φορές και η Alphabet, η Microsoft και η Meta μαζί είπαν τη συντομογραφία τουλάχιστον 200 φορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr