Η τελευταία επίσκεψη της Μέρκελ στον Λευκό Οίκο

Η συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Τζο Μπάιντεν θα είναι η τέταρτη που θα έχει η γερμανίδα καγκελάριος με αμερικανό πρόεδρο στα 16 χρόνια της θητείας της. Θα είναι όμως και η τελευταία: Η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε επίσημη αποδρομή, το φθινόπωρο αποχωρεί οριστικά από την γερμανική και παγκόσμια πολιτικής σκηνή και, υπό αυτό το δεδομένο είναι τι μπορεί να σηματοδοτεί και πόσο ισχυρό μήνυμα μπορεί να εκπέμψει η σημερινή παρουσία της στον Λευκό Οίκο.

Κατά τους New York Times, θα είναι μια συνάντηση με το μισό βλέμμα στραμμένο στην τρέχουσα πολιτική και γεωπολιτική, και με το άλλο μισό στο προσωπικό υστερόγραφο και την πολιτική κληρονομιά της γερμανίδας καγκελαρίου.

Οι “πληγές” της εποχής Τραμπ

Ακόμη κι έτσι, ο στόχος Μπάιντεν και Μέρκελ είναι κοινός: να αποκαταστήσουν τις ρωγμές που προκάλεσε στις σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας η διακυβέρνηση Τραμπ – ρωγμές, που απείλησαν να γίνουν ρήγμα μέσα από την μετωπική επίθεση του αμερικανού πρώην προέδρου στο Βερολίνο τόσο για την εμπορική πολιτική όσο και για τις συνεισφορές στο ταμείο του ΝΑΤΟ.

Αυτή η αποκατάσταση πρέπει όμως να περάσει μέσα από δύσκολα και ανοιχτά μέτωπα, με πρώτο εκείνο του αγωγού Nordstream2.

Το επιβεβαίωσε ανοιχτά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δηλώνοντας ότι θα είναι μια συνάντηση που έχει στόχο «να επαναβεβαιώσει τον βαθύ και αδιάκοπο δεσμό μεταξύ των δύο συμμάχων του NATO», αλλά και «να αντιμετωπίσει τα πεδία διαφωνίας».

Αναζητείται συμβιβασμός για τον NordStream2

Και σε αυτά τα πεδία διαφωνίας, όπως είπε και η Ψάκι, εντάσσονται το θέμα του αγωγού NordStream 2, οι κυβερνοεπιθέσεις για λύτρα που έπληξαν εταιρίες των ΗΠΑ, καθώς και η θέση Μπάιντεν υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Η Ουάσιγκτον δίνει υψηλή προτεραιότητα στην αντίθεσή της προς τον αγωγό NordStream2 από την Ρωσία προς την Γερμανία: «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν ότι είναι μια κακή συμφωνία», είπε η Ψάκι, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν επίκειται συμβιβασμός που μπορεί να αποτρέψει την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στην NordStream2.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τον Μάιο ότι η δραστηριότητα της εταιρείας και του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Ματίας Βάρνιγκ, που είναι σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, επιδέχεται κυρώσεις. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν «πάγωσε» τις κυρώσεις επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελπίζουν σε επίλυση του ζητήματος ως τον Αύγουστο και ότι η συνάντηση Μπάιντεν-Μέρκελ μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην επίτευξη συμφωνίας.

Οι πατέντες για τα εμβόλια

Το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον διαφωνούν επίσης στο θέμα της προσωρινής άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού . Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την άρση, αλλά η Γερμανία αντιτίθεται.

Ερωτηθείσα αν ο Μπάιντεν θα επιδιώξει να πείσει την Μέρκελ για την άρση των πατεντών, η Ψάκι απάντησε ότι ο πρόεδρος υποστηρίζει πολύ μια τέτοια ενέργεια, αλλά σημείωσε ότι αυτή αποτελεί ένα μόνο από τα διάφορα εργαλεία που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα ποσοστά των εμβολιασμών κατά της COVID-19 παγκοσμίως.

Η προτεραιότητα Μπάιντεν

Η διπλωματική αυτή θέση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου ίσως δείχνει και τον κύριο στόχο και τις προτεραιότητες του Τζο Μπάιντεν:

Η πρώτη προτεραιότητα του Μπάιντεν, όπως γράφει στο National Interest o Τζέησον Τζέινς είναι να επανορθώσει την ζημιά που έκανε στις διατλαντικές σχέσεις, και ειδικά στις αμερικανο-γερμανικές σχέσεις, η διοίκηση Τραμπ. «Ο πρώην πρόεδρος», επισημαίνει, «πήγε πολύ μακριά: Αντμετώπισε την Μέρκελ και την Γερμανία περισσότερο ως αντίπαλο παρά ως σύμμαχο. Κατά συνέπεια, η επίσκεψη Μέρκελ στον Λευκό Οίκο υπηρετεί την στρατηγική του δόγματος «η Αμερική επιστρέφει» – δείχνει συμβολικά ότι επιστρέφει και η στενή σχέση ΗΠΑ-Γερμανίας. Και ότι η σκοτεινή περίοδος Τραμπ τελείωσε».

Και μπροστά στον στόχο αυτό, ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται διατεθειμένος να υπερβεί, ή τουλάχιστον, να παρακάμψει τα δύσκολα μέτωπα – είτε πρόκειται για τις πατέντες των εμβολίων, είτε ακόμη και για τον NordStream2.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr