Όπως έχει σημειώσει το economico.gr, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας από τις ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 μπορεί να φαίνονται «ελαφρές», αλλά έχουν και βάθος και μεγάλο κόστος για την άμυνα της χώρας.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που η Τουρκία αντιμετωπίζει λόγω των κυρώσεων είναι η αναβάθμιση της αεροπορίας της: εκτός του ότι έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35, στην ουσία η Ουάσινγκτον απαγορεύει στην εταιρεία Lockheed Martin να προχωρήσει σε κάτι που ήδη συμβαίνει στην ελληνική πολεμική αεροπορία. Την αναβάθμιση των υπαρχόντων μαχητικών F-16 στην έκδοση Viper, την πιο εξελιγμένη μορφή των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

Εξελικτικό άλμα

Η μετατροπή των F-16 σε Viper δεν είναι απλώς επέκταση του χρόνου ζωής του μαχητικού αεροσκάφους, αλλά ένα εξελικτικό άλμα. Το Active Electronically Scanned Array (AESA) ραντάρ που διαθέτουν τα F-16 Viper τους επιτρέπει να εντοπίσουν έως και είκοσι στόχους ταυτόχρονα. Παράλληλα, διαθέτουν νέα πιλοτική οθόνη υψηλής ευκρίνειας που επιτρέπει στους πιλότους να χρησιμοποιούν καλύτερα και να χειρίζονται χάρτες ευκολότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Ουσιαστικά, η αναβάθμιση αυτή τοποθετεί τα Viper στην κατηγορία μαχητικών «γενιάς 4++», όπως το Rafale, που επίσης αποκτά η Ελλάδα, ή το Saab Gripen, ενώ ο στόλος των τουρκικών F-16 παραμένει μια γενιά πίσω, με όλα όσα σημαίνει αυτό για την επιχειρησιακή τους ικανότητα, αλλά και το κόστος συντήρησης και διατήρησής τους σε μάχιμη κατάσταση.

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Άγκυρα προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τα τουρκικά F-16 με τη δική της τεχνολογία και ότι υποστηρίζει πως με τις παρεμβάσεις αυτές τα μαχητικά θα φτάσουν σε επίπεδο Viper. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, χωρίς την υποστήριξη της Lockheed Martin και την απαραίτητη μεταφορά τεχνολογίας και λογισμικού, αλλά και την αξιολόγηση της τελικής διαμόρφωσης του αεροσκάφους.

«Τα πιο προηγμένα F-16 σε όλη την Ευρώπη»

Μάλιστα, η εταιρεία κάνει ειδική αναφορά στην αναβάθμιση των ελληνικών F-16, τονίζοντας ότι «η αναβάθμιση των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) στη διαμόρφωση F-16V θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες του στόλου των μαχητικών της ΠΑ με πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό που θα απαιτούσε η αγορά νέων αεροσκαφών, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στην ΠΑ να διατηρεί την υπεροχή της σε επερχόμενες απειλές. Τα ελληνικά F-16V θα είναι τα πιο προηγμένα F-16 σε όλη την Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ελληνικό F-16 που μετατράπηκε σε τύπο Viper πέταξε στις ΗΠΑ, προκειμένου να γίνουν γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι τελικές πιστοποιήσεις στο συγκεκριμένο αεροσκάφος, το οποίο θα αποτελέσει το πρότυπο για το σύνολο των μαχητικών τού προγράμματος αναβάθμισης σε διαμόρφωση Block 70/72 Viper.

Στο πλαίσιο αυτό εξηγούνται τόσο οι διαμαρτυρίες της Τουρκίας για την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35, όσο και οι διάφορες διαρροές για την αγορά ρωσικών μαχητικών, όπως το Su-35 ή το Su-57, αλλά και η εμμονή με το τουρκικό μαχητικό TF-X το οποίο βρίσκεται -θεωρητικά- σε φάση ανάπτυξης.

Πηγή: economico.gr