Μετά από καταγγελίες για αμφιλεγόμενη σχέση της Άγκυρας με το χαλιφάτο, η Τουρκία μοιάζει να «αλλάζει ρότα».

Σύμφωνα με το Bloomberg, Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο νέος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) συνελήφθη σε πρόσφατη αστυνομική επιδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας και η υπηρεσία πληροφοριών συνέλαβαν έναν άνδρα που πιστεύουν ότι είναι ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης από τότε που ο προηγούμενος αρχηγός της σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ΗΠΑ στη Συρία τον Φεβρουάριο.

Ποιος είναι ο κρατούμενος

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος OdaTV στην Τουρκία ταυτοποίησε τον συλληφθέντα ως τον Αμπού αλ Χασάν αλ Κιουραΐσι (πληροφορίες αναφέρουν ότι το πραγματικό του όνομα είναι Ζαΐντ αλ Ιράκι), χωρίς να αναφέρει πώς απέκτησε τις πληροφορίες. Το Ισλαμικό Κράτος όρισε τον νέο του ηγέτη τον Μάρτιο του 2022 αφού επιβεβαίωσε ότι ο προηγούμενος επικεφαλής του σκοτώθηκε σε επιδρομή των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία στις 3 Φεβρουαρίου 2022.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος πληφορορήθηκε για τη σύλληψη και ότι σκοπεύει να την ανακοινώσει ο ίδιος. Της σύλληψης προηγήθηκε μακρά παρακολούθηση ενός σπιτιού, όπου ο συλληφθείς διέμενε. Σημειώνει, δε, ότι τουρκικές δυνάμεις έχουν συγκρουστεί κατά καιρούς με μαχητές του ISIS, τόσο εντός της χώρας όσο και στη Συρία, και ότι έχουν απομακρύνει τους τζιχαντιστές από πόλεις και χωριά κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Αμφιλεγόμενη στάση

Από την εμφάνιση του τζιχαντιστικού ISIS, δημοσιεύματα του δυτικού Τύπου αλλά και αναλύσεις ειδικών περιέγραφαν τη σχέση του με την Τουρκία ως τουλάχιστον «αμφιλεγόμενη», καθώς έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου κορυφαία στελέχη των τζιχαντιστών δρούσαν στη Συρία και το Ιράκ, έχοντας ως ορμητήριο τη γειτονική Τουρκία. Επίσης, η Τουρκία κατηγορείται ότι παρεμπόδισε τη δράση του YPG στη Συρία, όταν οι Κούρδοι πολεμούσαν το ISIS.

Φυσικά, μετά το 2015, οπότε και η Τουρκία αποτέλεσε το πέρασμα για περισσότερους από 40.000 μαχητές που θέλησαν να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών, η Άγκυρα σταδιακά άλλαξε τη στάση της έναντι του ISIS και τα τελευταία χρόνια προχωρεί κατά καιρούς σε συλλήψεις μελών του, οι οποίες λαμβάνουν μεγάλη δημοσιότητα. Επίσης, το ISIS έχει κατηγορηθεί για επιθέσεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας, ωστόσο, η Δύση παραμένει σκεπτική σχετικά με το κατά πόσο η Άγκυρα επιθυμεί το ξερίζωμα των τζιχαντιστών από την περιοχή της Συρίας και του Ιράκ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr