Άλλη μια εβδομάδα, άλλο ένα επεισόδιο στο δράμα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για το ζήτημα της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Άλυτο το ζήτημα

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Τουρκία «πληρώνει» ακριβά την απόφασή της να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα: η χώρα έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35 και το Κογκρέσο των ΗΠΑ υποχρέωσε την κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις στη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα η Ουάσινγκτον να άρει τις κυρώσεις αν η Τουρκία δεν «βάλει στη ναφθαλίνη» το σύστημα και δεσμευτεί ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει ποτέ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος: αν υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ, τότε θα έχει «πετάξει» περίπου 2,5 δισ. δολάρια και, ταυτόχρονα, θα έχει υποστεί μεγάλη πολιτική ήττα, που θα έχει τεράστιο εσωτερικό κόστος για την ήδη βαλλόμενη κυβέρνηση.

Καλίν: Να συμβιβαστούν οι ΗΠΑ

Αν επιμείνει να κρατήσει του S-400, πολλώ δε μάλλον αν προχωρήσει σε αγορά και δεύτερης συστοιχίας, τότε είναι δεδομένο ότι οι κυρώσεις θα γίνουν πιο σκληρές και θα έχουν επίδραση στην οικονομία της χώρας, η οποία ήδη υποφέρει από την κατάρρευση της λίρας και υψηλό πληθωρισμό.

Για την ώρα, πάντως, η Άγκυρα μοιάζει να αρνείται να υποκύψει στις πιέσεις της Ουάσινγκτον. Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, επιχείρησε να στείλει μήνυμα ότι η Τουρκία έχει το «πάνω χέρι» στη διαμάχη αυτή και ότι αν οι ΗΠΑ επιμείνουν θα υπάρξουν συνέπειες.

Συγκεκριμένα, ο Καλίν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμβιβαστούν και να προχωρήσουν σε στρατηγικές σχέσεις με τον ΝΑΤΟϊκό σύμμαχό τους -την Τουρκία-, εκτιμώντας ότι αν συνεχιστούν οι πιέσεις για τους S-400, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να έλθουν αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

«Άλλες κατευθύνσεις»

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Καλίν δήλωσε ότι «αν μια χώρα έλθει σε εμάς με μαξιμαλιστικές θέσεις και μας πει “ή γίνεται το δικό μου ή δρόμο”, τότε αυτή η συμπεριφορά σε σπρώχνει σε άλλες κατευθύνσεις», προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να κατανοήσουν τα αμυντικά συμφέροντα της Τουρκίας».

«Θέλουμε να βλέπουμε απτή δράση από τους συμμάχους μας», σημείωσε, και τόνισε ότι «η σχέση μας (σ.σ. με τις ΗΠΑ) μπορεί να λειτουργεί με δημιουργικό τρόπο και ο ένας να δυναμώνει τον άλλο και να αντιμετωπίσουμε μαζί ζητήματα ή ανησυχίες».

Μάλιστα, είπε ότι η απόφαση της Τουρκίας για αγορά των S-400 δεν ελήφθη εν μία νυκτί και σημείωσε με νόημα ότι «μια καλή σχέση πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τα αμοιβαία συμφέροντα. Μπορούμε να λύσουμε τα θέματα με ειλικρινή διάλογο, αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να κατανοήσουν πόσο σημαντικά είναι αυτά τα ζητήματα για εμάς».

Πηγή: economico.gr