Μπορεί η Τουρκία μέχρι σήμερα να προσπαθούσε -επιτυχώς, κατά μερικούς- να κρατήσει στάση ισορροπίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ωστόσο, φαίνεται ότι πλέον το «σχοινί» έχει αρχίσει να κόβεται.

Έτσι, παρότι ως σήμερα η Τουρκία ήταν η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που δεν είχε επιβάλλει καμία κύρωση στη Ρωσία, αυτό αρχίζει να αλλάζει, καθώς οι τουρκικές τράπεζες πλέον αναμένεται να σταματήσουν να δέχονται το ρωσικό σύστημα καρτών, γνωστό ως Mir (σ.σ. Ειρήνη), καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ αναγκάζουν τρίτες χώρες να πάρουν αποστάσεις από τη Μόσχα και, εμμέσως πλην σαφώς, να προχωρήσουν και οι ίδιες σε κυρώσεις.

Πιέσεις από τις ΗΠΑ

Όπως ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg, οι τουρκικές τράπεζες Turkiye Halk, TC Ziraat και Turkiye Vakiflar αποφάσισαν να διακόψουν τη χρήση του Mir, με αναλυτές να εκτιμούν ότι απόφαση προέρχεται από πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και την απειλή κυρώσεων στην Τουρκία αν συνεχιζόταν η αποδοχή πληρωμών μέσω του συγκεκριμένου ρωσικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι μετά την επιστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις ΗΠΑ, όπου μετέβη για την ετήσια συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπατί, ενώ νωρίτερα η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει με κυρώσεις όσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κλείνουν νέες συμφωνίες ή επεκτείνουν τις ήδη υπάρχουσες με τον ρωσικό εταιρεία πληρωμών.

Τι είναι το Mir

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ιδιωτικές τράπεζες Turkiye Is Bankasi και Denizbank ήταν οι πρώτες που έσπευσαν να αναστείλουν τη συμμετοχή τους από το ρωσικό σύστημα, προλειαίνοντας το έδαφος και για τις υπόλοιπες. Σημειώνεται ότι οι κάρτες Mir είναι εξαιρετικά δημοφιλείς ανάμεσα στους Ρώσους, οι οποίοι τις χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους στα ταξίδια προς την Τουρκία και άλλες χώρες.

Το σύστημα πληρωμών Mir θεσμοθετήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας το 2017. Η εταιρεία που ανήκει εξ ολοκλήρου στην ρωσική Κεντρική Τράπεζα, δεν εκδίδει κάρτες, αλλά παρέχει σε ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προϊόντα πληρωμών, τα οποία οι τράπεζες χρησιμοποιούν για να εκδίδουν κάρτες (χρεωστικές/πιστωτικές) με το brand Mir. To όλο σύστημα αναπτύχθηκε για να ξεπεραστεί το γεγονός ότι η Visa και η Mastercard είχαν μπλοκαριστεί στη Ρωσία το 2014.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr