Τουρκία Χαμάς

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωναν, σε πανηγυρικούς τόνους, ότι η κυβέρνηση Ερντογάν βάζει περιορισμούς στην δραστηριότητα των μελών της Χαμάς στη χώρα, συντομεύει τις θεωρήσεις τους και αναλαμβάνει δράση εναντίον «φιλανθρωπικών» οργανώσεων που χρησιμεύουν ως μέσα για το ξέπλυμα χρήματος που είχε ως τελικό αποδέκτη την οργάνωση.

‘Ηταν ακριβώς η περίοδος στην οποία ο Ερντογάν έστελνε τον επικεφαλής της ΜΙΤ σε μυστικές διαπραγματεύσεις με την Mossad για επανεκκίνηση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Και ήταν η ίδια περίοδος κατά την οποία η Αγκυρα έδειχνε σε Ουάσιγκτον και Τελ Αβίν ότι είναι έτοιμη να δώσει γη και ύδωρ για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ, εν είδει «διαπιστευτηρίων» καλής θέλησης στην νέα κυβέρνηση Μπάιντεν.

Το Ισραήλ μπλόκαρε 120.000 δολάρια από την Τουρκία προς την Χαμάς

Μόλις χθες όμως η Shin Bet, η ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι, από κοινού με το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ εντόπισαν και μπλόκαραν πάνω από 100.000 δολάρια σε εμπορεύματα και ρευστό που προέρχονταν από την Τουρκία και προορίζονταν για την χρηματοδότηση της Χαμάς.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ δήλωσε ότι κατασχέθηκε συνολικό ποσό 121 χιλιάδων δολαρίων το οποίο μεταφερόταν μέσω εμπορικών επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Τουρκία προς τους τρομοκράτες της Χαμάς στην Δυτική Οχθη.

«Θα παραμείνουμε αμείλικτοι με την τρομοκρατία και θα συνεχίσουμε να εντοίζουμε και να ξηλώνουμε τις υποδομές της όπου κι εάν βρίσκονται, είτε εντός είτε εκτός του Ισραήλ», δήλωσε ο Μπένι Γκαντζ.

Τουρκία, το συστηματικό “πλυντήριο” της Χαμάς

Είναι η πολλοστή φορά που το Ισραήλ εντοπίζει και καταγγέλλει χρηματοδοτικές ροές από την Τουρκία προς την Χαμάς, στην συγκεκριμένη συγκυρία ωστόσο η υπόθεση αποκτά πρόσθετη βαρύτητα καθώς ενισχύει την καχυποψία του Τελ Αβίβ απέναντι στην επιχείρηση προσέγγισης από τον Ερντογάν.

Η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία όμως εξακολουθεί να την θεωρεί νόμιμο πολιτικό κίνημα που κέρδισε την εξουσία μέσω δημοκρατικών εκλογών.

Η Χαμάς ίδρυσε γραφείο στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, η Τουρκία έχει κατηγορηθεί ότι παρείχε όχι μόνον κεφάλαια αλλά ακόμη και ιθαγένεια σε ανώτερους αξιωματούχους της, ενώ μόλις τον περασμένο Αύγουστο μάλιστα, ο Ερντογάν φιλοξένησε δύο ηγετικά στελέχη της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, σε μια κίνηση που καταδικάστηκε από την Ουάσινγκτον.

Το Ισραήλ θέτει ως βασικό όρο για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία την παύση οποιαδήποτε δραστηριότητας της Χαμάς από το έδαφος της.

Η αποκάλυψη του δικτύου της ΤΙΚΑ

Παρά τις δημόσιες διακηρύξεις όμως περί «επαναπροσδιορισμού» των σχέσεων με την Χαμάς, το σύστημα Ερντογάν φαίνεται να διατηρεί πολλαπλούς και ισχυρούς ανοιχτούς διαύλους με την οργάνωσης.

Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, παρά μόνον λίγες ημέρες από τις αποκαλύψεις της Nordic Monitor σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TİKA), μέσω επίσημων ταξιδιών του προσωπικού της και μέσω ενός πολύ καλά οργανωμένου μηχανισμού μετέφερε χρήματα για την Χαμάς στη Γάζα τουλάχιστον για τέσσερα χρόνια. Οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον μεταξύ 2012 και 2016, έως ότου οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν έβαν από τους διαχειριστές του «ταμείου». Τότε ωστόσο το Τελ Αβίβ δεν είχε κατηγορήσει ανοιχτά τον τουρκικό οργανισμό για να αποφύγει άλλη μια κρίση με την Άγκυρα.

Πηγή: economico.gr