Ακόμα και ζητήματα που έχουν προ πολλού λήξει χρησιμοποιεί η Τουρκία ως επιχείρημα για την επίμονη άρνησή της να άρει τις επιφυλάξεις της για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, στοχοποιώντας άλλη μια φορά την Ελλάδα.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε μια εξαιρετικά προκλητική κίνηση, χρησιμοποίησε το «σκοπιανό» και την άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί τη γείτονα χώρα στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό της όνομα (ο ίδιος χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία») ως ενίσχυση των θέσεων της Τουρκίας για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, αποκρύπτοντας, φυσικά, τις αλυτρωτικές διαθέσεις των εθνικιστικών κύκλων των Σκοπίων, πίσω από το όνομα της χώρας.
«Δεν θέλουμε από μια χώρα να αλλάξει το όνομά της»
Συγκεκριμένα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της “Μακεδονίας”; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη “Μακεδονία” να αλλάξει το όνομά της. Έγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια. Επομένως, δεν θέλουμε από μια χώρα, καμία χώρα, να αλλάξει το όνομά της.
Οι προϋποθέσεις που τίθενται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ειδικά από τη Βόρεια Μακεδονία, από τους Μακεδόνες, προκειμένου να πάρουν ημερομηνία διαπραγμάτευσης και όχι ένταξης, δεν είναι αποδεκτές. Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες. Ανάμεσά τους υπάρχουν φιλικές και γειτονικές χώρες, αλλά εμείς δεν θέλουμε από μια χώρα να αλλάξει το όνομά της, ούτε λέμε σε μια χώρα “εσείς, στην πραγματικότητα είστε Τούρκοι, οπότε αποδεχθείτε ότι είστε Τούρκοι”. Αυτά συμβαίνουν. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην ΕΕ».
«Έχουμε μεταφέρει τα μηνύματά μας»
Επιμένοντας στο «όχι» της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, πριν ικανοποιηθούν οι «ανησυχίες» της Τουρκίας, ιδίως, δε σε ό,τι αφορά στο κουρδικό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «εχουμε μεταφέρει τα μηνύματά μας πολύ ξεκάθαρα για το θέμα αυτό. Πρέπει να γίνει μια ξεκάθαρη κίνηση με συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις ανησυχίες της Τουρκίας. Πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο», αναφερόμενος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία με διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο χώρών.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν είπε ότι η Αγκυρα παρατήρησε μια θετική διάθεση ως προς την άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων. Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε έγραψε στη συνέχεια στο Twitter ότι ο διάλογος ήταν επικοιδομητικός και θα συνεχιστεί. Η Σουηδία και η Φινλανδία απαγόρευσαν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία έπειτα από την εισβολή της στην Συρία με στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως και το PKK.
Το «λάθος»
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία «πυροβολεί» την Ελλάδα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (μάλιστα, διεθνή ΜΜΕ έχει αναρωτηθεί αν η Τουρκία είναι αυτή που έχει θέση στη συμμαχία και αν αποτελεί «βραχίονα» της Μόσχας…). Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πει ότι ήταν λάθος της τουρκικής ηγεσίας το ότι αποδέχθηκε την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980, από το οποίο είχε αποσυρθεί μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει το ίδιο λάθος με το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Η Άγκυρα κατηγορεί τις δύο χώρες ότι υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το PKK και υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι Στοκχόλμη και Ελσίνκι παρέχουν άσυλο σε Κούρδους μαχητές του YPG, καθώς και ότι εξοπλίζουν την κουρδική πολιτοφυλακή.


Πηγή: economico.gr