Ούτε καν… λίγο καιρό δεν ξαποσταίνει η τουρκική προκλητικότητα σε βάρος της Ελλάδας, καθώς φαίνεται ότι η Άγκυρα συνεχίζει να… το φυσάει και να μην κρυώνει από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Αυτή τη φορά, τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο NTV, επιχείρησε να υποβαθμίσει για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, καθώς φαίνεται ότι η Άγκυρα αδυνατεί να ξεπεράσει αυτή καθαυτή την επίσκεψη (ο Τούρκος πρόεδρος ακόμα δεν έχει προσκληθεί), αλλά και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μοιάζουν το τελευταίο διάστημα να τείνουν ευήκωον ους προς την Ελλάδα.

«Πολύ επιτυχημένες» οι συζητήσεις για τα F-16

«Υπάρχει μια σχετικά θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Ο Στρατηγικός Μηχανισμός ήταν πρόταση του Μπάιντεν. Στη Ρώμη έκανε την “πρόταση γάμου” στον πρόεδρό μας. Και της δώσαμε ζωή. Οι πρώτες δύο συναντήσεις αυτού του μηχανισμού ήταν επιτυχείς. Πρώτα σε επίπεδο υφυπουργών και μετά σε υπουργικό επίπεδο στη Νέα Υόρκη. Σε αυτές τις τελευταίες συνομιλίες, ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία του. Στόχος εδώ είναι η επίλυση των προβλημάτων και η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων σε διάφορους τομείς. Είτε σε οικονομικό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο. Ανάπτυξη σχέσεων σε πολλούς τομείς. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των στρατιωτικών για την αγορά νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων είναι πολύ επιτυχημένες. Από την άλλη πλευρά, όπως είπε ο Μπάιντεν, πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο και η κυβέρνηση το υποστηρίζει».

«Θετικό κλίμα»

Ο Τσαβούσογλου, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το «όχι» του Κογκρέσου για τα F-16, είπε ότι «υπάρχουν κάποιοι λίγοι γερουσιαστές στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, που αντιτίθενται. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους αντιτίθενται. Είναι κοντά στο FETO ή επηρεάζονται από διαφορετικά λόμπι… Αλλά δεν αρκεί μόνο η ψήφος των Δημοκρατικών, αλλά και οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να δώσουν την υποστήριξή τους. Οι επαφές μας συνεχίζονται στην πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων. Η δήλωση του Λίντσεϊ Γκράχαμ συγκεκριμένα, ξέρετε, είναι μια σημαντική προσωπικότητα μεταξύ των Δημοκρατικών (σ.σ. ο Γκράχαμ είναι Ρεπουμπλικάνος και υποστηρικτής του Τραμπ). Ο πρόεδρός μας έστειλε πρόσφατα αντιπροσωπεία βουλευτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και εκεί οι φίλοι μας είχαν συναντήσεις και με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Και από τις δύο πτέρυγες… Και σε αυτές τις συναντήσεις υπήρχε θετικό κλίμα. Έχουμε επαφές με μέλη του Κογκρέσου».

«Το ελληνικό λόμπι λέει “μην τα δώσετε”»

Μην μπορώντας, δε, να μην αναφερθεί στην επίσκεψη Μητσοτάκη, ο Τσαβούσογλου συμπλήρωσε ότι «από αυτό βλέπουμε ότι η παράδοση αυτών των F-16 και η προμήθεια υλικού για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων εκλαμβάνεται ως εξής εντός των Ηνωμένων Πολιτειών: Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ΝΑΤΟ και πολύ σημαντικό για αυτούς. Και αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε αρνητική εικόνα. Φυσικά, το ελληνικό λόμπι λέει “μην τα δώσετε (σ.σ. τα F-16)”, και άλλα λόμπι μπορεί να πουν μην τα δώσετε. Αλλά το βασικό είναι το ελληνικό λόμπι, ο Μητσοτάκης ικέτευσε λέγοντας “μην τα δώσετε” μιλώντας εναντίον της Τουρκίας, ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας με τρόπο που ταπείνωσε τον ίδιο του τον εαυτό. Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Απειλή προς Σουηδία και Φινλανδία

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έστειλε μήνυμα και προς Στοκχόλμη και Ελσίνκι, λέγοντας ότι «η Σουηδία και η Φινλανδία θα πρέπει να συμμορφωθούν με όσα προβλέπει το μνημόνιο που υπέγραψαν με την Τουρκία, διαφορετικά η τουρκική πλευρά δεν θα δεχτεί την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο NATO». Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ήρε το βέτο στην ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχία, αφότου οι κυβερνήσεις τους αποδέχθηκαν τους όρους της Άγκυρας που αφορούν στους Κούρδους, αλλά και στην άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, παρότι η Στοκχόλμη ξεκαθάρισε ότι στα αιτήματα της Τουρκίας για έκδοση ατόμων που η Άγκυρα θεωρεί ως «τρομοκράτες», «οι αποφάσεις στη Σουηδία σε ό,τι αφορά την έκδοση υπόπτων λαμβάνονται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr