Μπορεί η Τουρκία να ελπίζει ότι ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ θα επιτρέψει την επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35, ωστόσο φαίνεται ότι δεν έγκαταλείπει το σχέδιό της για την ανάπτυξη του δικού της stealth μαχητικού αεροσκάφους, του TF-X.

Πρώτη παρουσίαση το 2023

Μάλιστα, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο Γενικός Διευθυντής της κατασκευάστριας εταιρείας Turkish Aerospace Industries (TAI), Τεμέλ Κοτίλ, το χρονοδιάγραμμα παρουσίασης του πρώτου πρωτοτύπου του μαχητικού θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2023, δηλώνοντας ότι η διαδικασία παραγωγής προχωράει καλά και ότι το πρωτότυπο αεροσκάφος θα περιλαμβάνει αεροηλεκτρονικά, συστήματα ελέγχου και υδραυλικά συστήματα.

Ο Κοτίλ εξήγησε ότι το αεροσκάφος θα αποτελείται από περίπου 20.000 μέρη, ενώ η παραγωγή των ανταλλακτικών θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022, ωστόσο το πιο σημαντικό μέρος στην κατασκευή είναι οι βάσεις τιτανίου που συγκρατούν τους κινητήρες, προσθέτοντας ότι η ΤΑΙ έχει εκτεταμένη εμπειρία και γνώση σε τέτοιες κατασκευές, λόγω μελετών στο αμερικανικό stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35.

Αναμένεται νέος κινητήρας

Παράλληλα, δήλωσε ότι αρχικά θα χρησιμοποιηθεί ένας έτοιμος κινητήρας για την τροφοδοσία του αεροσκάφους, ενώ ένας νέος κινητήρας που αναπτύχθηκε από την TRMotor θα ενσωματωθεί στο αεροσκάφος αργότερα. Εξήγησε δε ότι στο πρόγραμμα ανάπτυξης συμμετέχουν κι άλλες τουρκικές εταιρείες όπως:

  • Η Aselsan για τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα ραντάρ
  • Η Havelsan για τα λογισμικά (software) και τους αισθητήρες
  • H Altınay για λειτουργικά συστήματα (επιφάνειες ελέγχου)
  • Η Pavotek για τα συστήματα διανομής ισχύος

Επιχειρησιακά έτοιμο το 2029

Οι ενεργοποιητές, οι οποίοι παρέχουν κίνηση των πτερυγίων και των επιφανειών ελέγχου σε πολεμικά αεροπλάνα, θα παράγονται από την TAI σε συνεργασία με μια ουκρανική εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα το χρονοδιάγραμμα που έχει δημοσιοποιήσει η TAI, το TF-X θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2029, ενώ στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή δύο μαχητικών αεροσκαφών TF-X το μήνα. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα θα αποφέρει έσοδα ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το κόστος ανά μονάδα υπολογίζεται ότι φθάνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr