Διερευνητικές επαφές στην Αθήνα

Βαθύτατη ενόχληση προκάλεσε στην Άγκυρα το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που αφήνει έκθετη την τουρκική πολιτική έναντι της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρεται ρητώς ότι «το Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ». Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το κείμενο ικανοποιεί πλήρως την Αθήνα, ωστόσο, η Άγκυρα αντέδρασε και αντέδρασε άσχημα, με το τουρκικό ΥΠΕΞ και κατηγορεί την ΕΕ ότι νομιμοποιεί «μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» και ότι «παραμένει σιωπηλή για τις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησής της για 10 μίλια εναέριου χώρου, του εξοπλισμού των νησιών και των μέτρων επαναπροώθησεις».

Σε δύσκολη θέση η Άγκυρα

Είναι εμφανές ότι η Τουρκία πλέον αισθάνεται… άβολα, καθώς η γλώσσα του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολιών ή «δεύτερης ανάγνωσης». Αντιθέτως, ξεκαθαρίζει με απόλυτο τρόπο ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν θα γίνει ανεκτή και την βάζει σε θέση άμυνας, σε μια στιγμή όπου «παίζονται πολλά», δεδομένης και της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με το ζήτημα της ένταξης στη συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επιθετικός τόνος της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ, είναι μεν αναμενόμενος στο πλαίσιο της τακτικής «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», ωστόσο, μοιάζει να υποκρύπτει και μια κρυφή αγωνία της Τουρκίας για το μέλλον, καθώς η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θα απαντά στα διεθνή φόρα στην κάθε νέα τουρκική πρόκληση. Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

Η επίμαχη ανακοίνωση

Είναι θλιβερό ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου 2022, προβάλλεται μια προκατειλημμένη, χωρίς όραμα και αποκομμένη από την πραγματικότητα στάση απέναντι στη χώρα μας. Αυτό είναι απόδειξη ότι η ΕΕ για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να βγει από τον φαύλο κύκλο σχετικά με την Τουρκία.

Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι ντροπή το γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει σιωπηλή για τις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησής της για 10 μίλια εναέριου χώρου, του εξοπλισμού των νησιών και των μέτρων επαναπροώθησης. Αυτές οι αποφάσεις όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα.

Αποτελεί απόλυτη ανειλικρίνεια, το να δίνεται τέτοια απάντηση με στρατηγική εσκεμμένης έντασης και κλιμάκωσης στην χώρα μας, που πάντα συνεχίζει τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να καθίσταται όμηρος και να θυσιάζει τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης και τη συνεργασία με τη χώρα μας, λόγω των στενόμυαλων, παράνομων και μαξιμαλιστικων διεκδικήσεων της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Αυτό επιβάλουν ουσιαστικά και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr