Τουρκία Ιράν

«Η κυβέρνηση Τραμπ χρειάστηκε τέσσερα χρόνια γα να δαμάσει τον αντι-αμερικανισμό  που κυριαρχεί στην Τουρκία»: Με αυτόν τον τίτλο η Jerusalem Post στηλιτεύει με άρθρο της την όψιμη απόφαση της Ουάσιγκτον για την επιβολή κυρώσεων κατά της Αγκυρας για τους S-400. Και με έναν σκληρό υπότιτλο δίνει το στίγμα του εκτροχιασμού του Ερντογάν την τελευταία τετραετία και το μέγεθος της ανοχής που έδειξε ο Λευκός Οίκος στην καταπάτηση βασικών αξιών της δημοκρατίας και της Δύσης:

  • «Η Τουρκία», γράφει, «την τελευταία τετραετία άλλαξε τόσο πολυ που πλέον μοιάζει περισσότερο με την δικτατορία του Ιράν, παρά με μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο αρθρογράφος Σεθ Φράτζμαν στέκεται ιδιαίτερα στην τουρκική στάση στη Συρία πριν από τέσσερα χρόνια, δείχνοντάς την ως σημείο καμπής. Οπως υποστηρίζει, η κυβέρνησή της Άγκυρας «τζόγαρε» στην Συρία επί της προεδρίας του Μπάρακ Ομπάμα, περιμένοντας τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι λομπίστες της Ουάσιγκτον και η ανοχή Τραμπ

Για να το πετύχει αυτό έθεσε σε λειτουργία έναν μηχανισμό στην Ουάσιγκτον που περιελάμβανε λομπίστες, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεξαμενές σκέψεις.

Οπως γράφει η Jerusalem Post, χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να αντιληφθούν οι κύκλοι εξουσίας γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι αυτή η ίδια Τουρκία την οποία στήριζαν τα lobbies, φιλοξενούσε τρομοκράτες της Χαμάς, είχε φιλικές συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους και συνεργαζόταν με τη Ρωσία κατά των αμερικανικών συμφερόντων.

Εξίσου σκληρό είναι το μήνυμα που στέλνει το Ισραήλ στην Αγκυρα και μέσα από δεύτερο άρθρο, το editorial της Jerusalem Post. To κύριο άρθρο της εφημερίδας έχει τίτλο «H Τουρκία αντιμετωπίζει επιτέλους τις συνέπειες των πράξεών της» και αναφέρεται επίσης στην επιβολή κυρώσεων για τους S-400 επισημαίνοντας: «Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε δημοσιογράφους τηλεφωνικώς αυτήν την εβδομάδα ότι η αγορά S-400 από την Άγκυρα και η άρνησή της να ακυρώσει την απόφασή της άφησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς άλλη επιλογή.»

“Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τους συμμάχους της στη Δύση”, γράφει η εφημερίδα,  “και η μετατροπή της σε ένα αυταρχικό κράτος, στο οποίο γυναίκες, μειονότητες και αντιφρονούντες συνθλίβονται κάτω από την μπότα του ολοκληρωτισμού, είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Το καθεστώς Erdogan κυβερνά τη χώρα σχεδόν δύο δεκαετίες…

…Οι αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400 είναι μια καλή ευκαιρία για να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Η Τουρκία είναι εκείνη που ενίσχυσε και στήριξε τους εξτρεμιστές στην Συρία, υπονομεύοντας τον πόλεμο κατά του καθεστώτος Ασαντ και στρέφοντας του σύρους κατά των Κούρδων. Ανάλογα κινήθηκε και στην Αρμενία και στην Λιβύη.

“Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο”

Η Τουρκία είναι εκείνη που απειλεί τους εταίρους μας (εταίρους του Ισραήλ) στην Ελλάδα και την Κύπρο. Πέρσι έφθασε να παρενοχλήσει και ισραηλινό πλοίο.

Η Μοσάντ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η Τουρκία αποτελεί μια κλιμακούμενη απειλή. Πρόσφατα όρισε επιτετραμένο στο Ισραήλ ο οποίος μας κατηγορεί για σφαγές και εκτοπισμούς. Ο επιτετραμένος της Τουρκιας καλό θα είναι να κοιτάξει στον καθρέφτη του – εκεί θα δει ότι η χώρα του εκτόπισε 300.000 κούρδους της Συρίας, σκόπρισε τον τρόμο σε γυναικόπαιδα σε περιοχές όπως το Αφρίν και ανάγκασε τους Αρμένιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το Ισραήλ είναι ένα κράτος διαφορετικότητας, η Τουρκία είναι ένα κράτος φυλακών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιμείνουν στις κυρώσεις και να απομονώσουν την Τουρκία έως ότου η Τουρκία αλλάξει».

Πηγή: economico.gr