«Η Τουρκία θα πρέπει να λογοδοτήσει και για τη δράση της στη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία» τονίζει ο Ρόμπερτ Γκέιτς, τ. υπουργός Άμυνας επί κυβερνήσεων Μπους και Ομπάμα, σε άρθρο του στους New York Times. Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να πληρώσει «ακριβό τίμημα» για την αγορά των S-400.

O Γκέιτς, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας από το 2006 ως το 2011 για τις κυβερνήσεις Μπους και Ομπάμπα, χαρακτήρισε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία ως μια «εξαιρετική αρχή».

Ποινές για τα απολυταρχικά καθεστώτα

«Η Άγκυρα θα πρέπει να λογοδοτήσει και για τη δράση της στη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, που έρχονται σε αντίθεση με τις ενέργειες άλλων μελών του ΝΑΤΟ και περιπλέκουν τις προσπάθειες για ειρήνευση», υπογράμμισε.

Παράλληλα, κάλεσε τις ΗΠΑ να ζητήσουν από το ΝΑΤΟ, «μια συμμαχία δημοκρατιών», να σχεδιάσει ποινές για χώρες όπως η Τουρκία, η Ουγγαρία και προσφάτως και η Πολωνία, οι οποίες τείνουν προς την απολυταρχία.

Διπλωματία και τιμωρητικά βήματα

«Το καταστατικό του ΝΑΤΟ δεν προβλέπει την εκδίωξη ενός κράτους-μέλους, ωστόσο, η καλή διπλωματία μπορεί να πετύχει, συνδυασμένη με τιμωρία παύσης ή άλλα τιμωρητικά βήματα», υποστήριξε ο Γκέιτς.

Τα σκληρά μηνύματα συνεχίζονται  από την Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα, με την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος των S-400.

Η Τουρκία αγωνιά σχετικά με την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ, καθώς ο νέος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δεν πρόκειται να έχει με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την «απευθείας γραμμή» που διατηρούσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: economico.gr