Καθώς το τηλεφώνημα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν… λέει να έρθει, επιβεβαιώνοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επιδιώκει να επανακαθορίσει τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας, φιλοκυβερνητική εφημερίδα στην Τουρκία προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» και να εξομαλύνει κάπως την εξαιρετικά αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το επίμαχο τηλεφώνημα

Συγκεκριμένα, η αρθρογράφος της Hürriyet, Χαντέ Φιράτ, έγραψε ότι το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα Μπάιντεν στον Ερντογάν εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες μία με δύο εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει το παραμικρό σημάδι για τις προθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με την επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του.

Η Φιράτ ισχυρίστηκε ότι ο Ερντογάν δεν έχει ενοχληθεί από το γεγονός ότι ο Μπάιντεν δεν του έχει τηλεφώνησει από τις 20 Ιανουαρίου -οπότε και ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ- ως σήμερα, γράφοντας ότι «οι πληροφορίες ότι ο Ερντογάν είναι δυσαρεστημένος δεν αληθεύουν», παρότι ως αντιπρόεδρος ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει τον Ερντογάν ως «αυταρχικό».

Οι μύχιοι πόθοι της Άγκυρας

Πάντως, το άρθρο της Φιράτ περιγράφει και τους μύχιους πόθους της Άγκυρας, ήτοι τη δημιουργία μιας σχέσης με τον Λευκό Οίκο που θα επιτρέπει τη λύση των διμερών προβλημάτων -από την αγορά των S-400 και τις εντάσεις στο Αιγαίο ως τη διαμάχη Ουάσινγκτον-Άγκυρας για τους Κούρδους στη Συρία- μέσα από διάλογο.

«Παρά τα πολλά προβλήματα, έχει υπογραμμιστεί μια αμοιβαία διάθεση να ανοίξει μια νεά σελίδα και να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον» έγραψε η Φιράτ. Μένει να φανεί ποιοι θα είναι οι όροι του διαλόγου αυτού.

Πηγή: economico.gr