Την αγωνία της Τουρκίας να διατηρήσει τα ερείσματά της στη Λιβύη, την ίδια στιγμή που ΗΠΑ και Ε.Ε. καταδικάζουν την επεμβατική δράση της στη χώρα, αντικατοπτρίζουν οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας.

Στην Τρίπολη ο Ακάρ

Έτσι, μετά την απόφαση του Κοινοβουλίου της Τουρκίας να παρατείνει για ακόμα 18 μήνες την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας στο πλευρό της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Τρίπολης, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, πραγματοποίησε ταξίδι στη Λιβύη, όπου και συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του, Σαλαχεντίν αλ Ναμρούς, και τον Χάλεντ αλ Μέχρι, τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους.

Στο επίκεντρο ο Χαφτάρ

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Ακάρ συζήτησε με τους Λίβυους αξιωματούχους τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε μια ενδεχόμενη νέα επίθεση από τις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, η προηγούμενη απόπειρα του οποίου για κατάληψη της Τρίπολης αποκρούστηκε τον Ιούνιο του 2020 και τον περασμένο Οκτώβριο υπογράφηκε εκεχειρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ευχαριστίες στην Τουρκία

Στις κοινές δηλώσεις τους, ο Ακάρ -ο οποίος έφθασε στην Τρίπολη συνοδευόμενος από κλιμάκιο αξιωματικών– με τον Μέχρι προέταξαν «τη συνέχιση του συντονισμού» για να απωθήσουν μια ενδεχόμενη επίθεση εκ μέρους του «εκτός νόμου αντάρτη Χαλίφα Χάφταρ με στόχο να πλήξει τη σταθερότητα της Λιβύης». Από την πλευρά του, ο Ναμρούς ευχαρίστησε τους Τούρκους «για τη στήριξή τους» και είπε ότι τώρα η κυβέρνηση θέλει να αναδιοργανώσει τον λιβυκό στρατό «μεταγγίζοντάς του νέο αίμα».

Σύμβουλοι, drones και μισθοφόροι

Η Τουρκία έχει στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκπαιδευτές και στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη. Οι τελευταίοι εδρεύουν κυρίως στην αλ Ουατίγια, τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία. Η Τουρκία ελέγχει επίσης στη Λιβύη μια ναυτική βάση και στρατόπεδα Σύρων μισθοφόρων, σύμφωνα με τον Τζαλέλ Χαρσαουί, έναν ερευνητή του ολλανδικού ινστιτούτου Clingendael.

«Να εκδιώξουμε τον Τούρκο κατακτητή»

Από την πλευρά του, ο Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, μαζί με τους συμμάχους του, τηρεί μεν την εκεχειρία, ωστόσο, δεν παραλείπει να κατηγορεί με σφοδρότητα την παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη, καθώς την περασμένη Πέμπτη κάλεσε τους υποστηρικτές του «να εκδιώξουν τον Τούρκο κατακτητή», υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη «με την παρουσία ενός αποικιοκράτη στα εδάφη μας».

Το χάος της Λιβύης

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και από το 2016 κυβερνάται από δύο αντίπαλες αρχές: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη και έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, και από τον Χαλίφα Χαφτάρ και τους συμμάχους του με έδρα τη Βεγγάζη. Με τη βοήθεια της Τουρκίας η GNA ελέγχει πλέον σχεδόν όλη τη βορειοδυτική πλευρά της χώρας.

Πηγή: economico.gr