Το… ανατολίτικο παζάρι της Άγκυρας με την Στοκχόλμη συνεχίζεται, καθώς η μία μετά την άλλη, οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ επικυρώνουν το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία.

Παίζοντας «παιχνίδι νεύρων», η Τουρκία μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης, απαίτησε εκ νέου από τη Σουηδία να προχωρήσει σε εκδόσεις «τρομοκρατών», αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μετά την απογοητευτική, όπως τη χαρακτηρίζει η Άγκυρα, πρώτη έκδοση στην Τουρκία ενός Τούρκου που έχει καταδικαστεί για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Νέες πιέσεις από την Άγκυρα

«Αν πιστεύουν πως θα μπορέσουν να κάνουν την Τουρκία να πιστέψει ότι τήρησαν τις υποσχέσεις τους εκδίδοντας εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, απατώνται», δήλωσε ο υπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Milliyet».

Από τα μέσα Μαΐου η Τουρκία εμποδίζει τη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεις που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Στα τέλη Ιουνίου, οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας είχαν πάντως υπογράψει ένα μνημόνιο συμφωνίας που άνοιγε την πρόσβαση των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Ατλαντική συμμαχία. Την επομένη η Τουρκία απαίτησε την έκδοση 33 προσώπων, τα περισσότερα από τα οποία θεωρούνται «τρομοκράτες» από την Άγκυρα.

«Δεν λάβαμε καμιά απάντηση»

«Δεν λάβαμε καμιά απάντηση αναφορικά με την έκδοση των μελών του FETO [ακρωνύμιο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για την οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι υποκίνησε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016], του PKK και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο Μποζντάγ.

«Επιστολές στις οποίες επαναλαμβάνονται τα αιτήματά μας εστάλησαν στο υπουργείο Εξωτερικών μας και από εκεί στις ενδιαφερόμενες χώρες», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι η Σουηδία εξέδωσε ήδη στην Τουρκία τον Οκάν Καλέ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για απάτη στην Τουρκία και είχε διαφύγει στη σκανδιναβική χώρα.

Μια συνεδρίαση ανάμεσα στην Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία σχετικά με τη διαδικασία ένταξης των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου, ενώ ήδη περίπου 20 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ – από τα 30 συνολικά – έχουν επικυρώσει το αίτημα ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr