Η Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ενδέχεται να στείλει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για επικύρωση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δήλωση του πρόεδρου της εν λόγω επιτροπής, Φουάτ Οκτάι.

Ο αγγλόφωνος ειδησεογραφικός δικτυακός τόπος Middle East Eye δημοσιεύει ρεπορτάζ με τον Φουάτ Οκτάι, ο οποίος δηλώνει ότι “η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να σταλεί την επόμενη εβδομάδα για κοινοβουλευτική ψηφοφορία“.

“Χειρονομία καλής θέλησης”

Ο ίδιος είπε ότι η επιτροπή μπορεί να συγκληθεί για να συζητήσει το πρωτόκολλο και θα μπορούσε να το εγκρίνει πριν το στείλει στην Ολομέλεια ως “χειρονομία καλής θέλησης“, παρότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευτεί για την κύρωσή του.

Ο Οκτάι, ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει για άλλη μια φορά ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να περιμένει περισσότερα από τη Στοκχόλμη όσον αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ειδικά για την καταστολή των μελών και των υποστηρικτών της κουρδικής οργάνωσης PKK.

Περιμένοντας… ανταλλάγματα

Κατανοούμε ότι η Σουηδία έχει προβεί σε αρκετές νομικές τροποποιήσεις και έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα. Θα έπρεπε, όμως, να δούμε περισσότερη εφαρμογή στις υποθέσεις που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη στρατολόγηση“, είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι “κάποια κίνηση από την άλλη πλευρά” αναμένεται πριν από την τελική ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, επιβεβαιώνοντας ότι η Άγκυρα συνεχίζει να… παίζει καθυστερήσεις με το συγκεκριμένο θέμα, περιμένοντας ανταλλάγματα.

Το ζήτημα των F-16

Δυτικοί διπλωμάτες που μίλησαν στο Middle East Eye δήλωσαν ότι αναμένουν από το τουρκικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τα πρωτόκολλα πριν από το νέο έτος ή αμέσως μετά. “Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται να πήγε καλά“, είπαν.

Υπενθυμίζεται ότι κεντρικό θέμα στη συνομιλία των δύο προέδρων – εκτός από την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας – ήταν το αίτημα της Τουρκίας για αγορά νέων μαχητικών και κιτ αναβάθμισης παλιότερων F-16, το οποίο εδώ και κάμποσο καιρό έχει “παγώσει” στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, τόσο λόγω Σουηδίας όσο και λόγω ενστάσεων για τη χρήση τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr