«Η Τουρκία συνιστά σοβαρή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια» δηλώνει ο Τσακ Σούμερ

Σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας χρησιμοποιεί ο ισχυρότερος άνθρωπος του Κογκρέσου, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, στην επικοινωνία του με παράγοντες της ελληνικής ομογένειας σχετικά με την παροχή αμερικανικών F-16 στην Αγκυρα, με αντάλλαγμα την άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία συνιστά σοβαρή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια», αναφέρει χαρακτηριστικά σε επιστολή του, που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας «Καθημερινή».

Ακολουθεί το ακριβές περιεχόμενο του σχετικού email:

«Σας ευχαριστώ που ήρθατε σε επικοινωνία μαζί μου για να εκφράσετε τις ανησυχίες σας για την πιθανή πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία. Η Τουρκία συνιστά σοβαρή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και πρέπει όλοι μας να αντιδράσουμε στην επιθετικότητά της στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Η ιδέα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εμπιστευτούν την Τουρκία στην τήρηση των διεθνών κανόνων και της παγκόσμιας τάξης δεν είναι μόνο επικίνδυνη αλλά απειλεί την ασφάλεια τη δική μας και των συμμάχων μας. Πιστεύω σθεναρά ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβουν διπλωματικές πρωτοβουλίες για να καταστήσουν την Τουρκία υπόλογη για όποια αδικήματα διαπράξει. Εναπόκειται στο Κογκρέσο να αποτιμήσει τις συνέπειες της προτεινόμενης πώλησης όπλων και κατά πόσον συνάδει με τα βέλτιστα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων μας.»

Νέα παρέμβαση Αμερικανών βουλευτών και του Ελληνικού λόμπι 

Υπενθυμίζουμε ότι χθες:

Οι Αμερικανοί βουλευτές που ανήκουν στην Ομάδα Ελληνικών Θεμάτων και την Ομάδα για την Ελληνική και Ισραηλινή Συμμαχία με επιστολή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην προμήθεια Αμερικανικών F-16 στην Τουρκία και καλούντο Κογκρέσο:

  • να συνεχίσει να εμποδίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία έως ότου η αμερικανική κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας

Αυτό εκφράστηκε με επιστολή των βουλευτών που στάλθηκε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικλ Μακόλ, και τον Δημοκρατικό επικεφαλής της μειοψηφίας, Γκρέγκορι Μικς. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές αποτελούν δύο από τους τέσσερις νομοθέτες που πρέπει να δώσουν το πράσινο φως προκειμένου το Κογκρέσο να εγκρίνει την αμυντική σύμβαση για τα F-16 που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία. Οι άλλοι δύο νομοθέτες είναι οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Τζιμ Ρις, οι οποίοι διευθύνουν την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Παράλληλα, τη φωνή τους ενώνουν οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην άνευ όρων πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Στην επιστολή που στάλθηκε στον υπουργό Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν, οι ομογενειακές οργανώσεις απαριθμούν τον αντισυμμαχικό τρόπο με τον όποιο η ‘Αγκυρα έχει χρησιμοποιήσει τον υφιστάμενο στόλο των μαχητικών της. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα τουρκικά μαχητικά έχουν χρησιμοποιηθεί για να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή, να υπονομεύσουν τα συμφέροντα της Δύσης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και να απειλήσουν βασικούς συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr