Τουρκία S-400

Μπορεί οι ΗΠΑ να ξεκαθάρισαν χωρίς καμία περιστροφή ότι αν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά και δεύτερης συστοιχίας του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί όχι μόνο δεν θα αρθούν αλλά ενδεχεται να γίνουν και πιο αυστηρές, ωστόσο, φαίνεται ότι η Άγκυρα δεν πτοείται.

Κοντά σε συμφωνία για νέα συστοιχία

Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα «Turkiye», η Άγκυρα, όχι μόνο ετοιμάζεται να παραλάβει τη δεύτερη συστοιχία των S-400, αλλά κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η νέα παρτίδα των S-400, περιλαμβάνει συμπαραγωγή στην Τουρκία. Η τουρκική εφημερίδα, σχολιάζει δε ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι «πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Ρωσία».

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της έκθεσης MAKS 2021, o επικεφαλής της εταιρείας Rosoboronexport, Αλεξάντερ Μικέγιεφ είχε αποκαλύψει ότι η εξαγωγική εταιρεία της Ρωσίας και η Άγκυρα αναμένεται να ολοκληρώσου τη νέα συμφωνία για τους S-400 μέσα στους επόμενους μήνες, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της Ουάσινγκτον, η οποία απαιτεί την απόσυρση του ήδη παραληφθέντος συστήματος από την Τουρκία.

Αμφιβολίες για τη συμπαραγωγή

Πάντως, διεθνή ΜΜΕ, τα οποία ειδικεύονται σε ζητήματα εξοπλισμών, έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτή η συμπαραγωγή συστοιχίας S-400 από τη Ρωσία και την Τουρκία, σημειώνοντας ότι κάποια σχέδια για κάτι τέτοιο, αν και υπήρχαν από παλιότερα, ακόμα δεν έχουν προχωρήσει καθόλου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Ουάσινγκτον μοιάζει αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στο ζήτημα της απόσυρσης των S-400 και διπλωματικές πηγές των ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αγορά νέας συστοιχίας θα οδηγήσει σε ακόμα πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις κατά της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν προβλήματα, πχ δεν αναβαθμίζονται σε τύπο Viper τα τουρκικά F-16.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr