Ερντογάν λίρα

Ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε την «εντολή» και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έσπευσε να την εκτελέσει: Με τον πληθωρισμό να τρέχει στο 20%, η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε ξανά σήμερα τα επιτόκια από το 16% στο 15% και έστειλε την λίρα σε νέα ιστορική καθίζηση – αγγίζοντας πλέον την ισοτιμία των 11 ανά δολάριο.

Πρόκειται για την τρίτη μείωση των επιτοκίων μέσα σε διάστημα μερικών μηνών και έρχεται μία ημέρα μετά την δήλωση Ερντογάν ότι «όσο βρίσκεται στην εξουσία θα πολεμά τα υψηλά επιτόκια» – γεγονός που αποδεικνύει την πλήρη χειραγώγηση των νομισματικών αρχών και την καταπάτηση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας από τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Ερντογάν, κόντρα σε κάθε ορθόδοξη οικονομική θεωρία και πράξη, επιμένει ότι τα επιτόκια είναι αυτά που προκαλούν τον πληθωρισμό, ανακηρύσσοντας τον εαυτό του «εχθρό» του υψηλού κόστους δανεισμού.

Κατάρρευση της τουρκικής λίρας – Αγγιξε την ισοτιμία των 11 ανά δολάριο

Οι συνέπειες τις νέας απόφασης ήταν ακαριαίες, με την ισοτιμία της τουρκικής λίρας να πέφτει  στα 10,98 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 2,46% σε σχέση με την Τετάρτη. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει από την αρχή του 2021 το 30% της αξίας του, οδηγώντας σε τεράστια απώλεια εισοδήματος και αγοραστικής δύναμης τους Τούρκους πολίτες.

Η υποτίμηση της λίρας – η χειρότερη στις αναδυόμενες αγορές – αυξάνει τις τιμές μέσω των εισαγωγών, ενώ το τουρκικό νόμισμα πλήττεται επίσης από την πρόσφατη άνοδο του δολαρίου. Η διαρκής υποτίμηση ωστόσο υπηρετεί τον ανορθόδοξο αναπτυξιακό στόχο του Ταγίπ Ερντογάν – την δημιουργία πλεονασμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μέσω της αύξησης των εξαγωγών και των εσόδων από τον τουρισμό.

Ερντογάν: Θα συνεχίσω την μάχη των επιτοκίων…

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι θα συνεχίσει τη μάχη ενάντια στα υψηλά επιτόκια όσο βρίσκεται στο αξίωμά του, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα απομακρύνει από κοντά του όποιον αξιωματούχο αμφισβητήσει αυτή την πολιτική. «Το επιτόκιο είναι η αιτία, ο πληθωρισμός το αποτέλεσμα», είπε. «Θα αφαιρέσουμε αυτό το βάρος από την πλάτη του λαού μας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η δημοτικότητα του οποίου έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα και βρίσκεται υπό πίεση από την αντιπολίτευση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, από το 2019 έχει απολύσει τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας της χώρας, με τους οποίους διαφώνησε για τη χρηματοοικονομική πολιτική της Τουρκίας.

“Τέλεια καταιγίδα” βλέπουν οι αγορές

Πλέον όμως οι διεθνείς αναλυτές, προεξοφλούν ότι ακόμη και εάν η νέα διοίκηση της κεντρικής τράπεζας αρνηθεί να υπακούσει στην εντολή – διακινδυνεύοντας και εκείνη την αποπομπή της – οι πιέσεις στη λίρα θα συνεχιστούν. Κι αυτό διότι, όπως σημειώνει ο αναλυτής της γερμανικής Commerzbank Τάθα Γκόζε, αυτό που φοβούνται οι αγορές είναι «η πιθανή αντίδραση του Ερντογάν».

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της  Capital Economics η οποία σημειώνει πως «αν και η τουρκική κεντρική τράπεζα έδωσε σήμα πως ο κύκλος της χαλάρωσης πιθανότατα θα λήξει τον Δεκέμβριο, υπάρχει ακόμη σοβαρός κίνδυνος ενός αυτοεκπληρούμενου φαύλου κύκλου, που θα σπρώξει τη λίρα σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα».

Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο εξής είναι εξαιρετικά αμφίβολο, όπως προσθέτει η Capital Economics. Δεν αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο να έχουμε μία επανάληψη της τέλειας καταιγίδας του 2018 όταν η τουρκική οικονομία πέρασε βαθύτατη νομισματική κρίση κατά την οποία σε καθημερινή βάση η λίρα κατέγραφε ενδοσυνεδριακές απώλειες  άνω του 10%.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Τουρκίας παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας. Αρκεί, όπως λέει έχοντας το βλέμμα του στραμμένο προς τις εκλογές του 2023 και την επέτειο των 100 χρόνων από της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας το ίδιο έτος, η χώρα, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να αντέξουν άλλα δύο χρόνια και να αποφύγουν το κραχ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr