τουρκική λίρα

Με τον Τζο Μπάιντεν στο κατώφλι του Λευκού Οίκου, η τουρκική λίρα υποχώρησε χθες σε νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, στις 8,56 ανά δολάριο.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι το «στοίχημα» μιας ισοτιμίας 9 λιρών ανά δολάριο είναι θέμα ημερών. Και οι επενδυτές πωλούν και τα… ρέστα τους βυθίζοντας ένα νόμισμα εγκλωβισμένο στα διπλό αδιέξοδο του οικονομικού και του γεωπολιτικού ρίσκου.

Σύμφωνα με το Reuters, η προοπτική μιας προεδρίας Μπάιντεν στις ΗΠΑ ακυρώνει ακόμη και τις τελευταίες προσδοκίες για ανάκαμψη της λίρας.

Κι εάν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν κάνει την μεγάλη έκπληξη μέσα στο επόμενο διάστημα αυξάνοντας επιθετικά τα επιτόκια, το τουρκικό νόμισμα δείχνει καταδικασμένο να πληρώσει το τίμημα των Εrdoganomics: Της αυτοκαταστροφικής νομισματικής πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν και της παράλληλης αβεβαιότητας στην οποία βυθίζει την τουρκική οικονομική ο σκληρός γεωπολιτικός «τζόγος» του τούρκου προέδρου.

Ολοταχώς προς τις 9 λίρες ανά δολάριο

«Δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας λόγος που θα εμποδίσει το τουρκικό νόμισμα να πέσει στις 9 λίρες ανά δολάριο τις επόμενες εβδομάδες», λέει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Commerzbank Τάτα Γκος.

Οι αυξήσεις επιτοκίων τους τελευταίους μήνες αποδεικνύονται «ανεπαρκείς ώστε να αντιστραφεί η καθοδική τάση της λίρας και, σε λιγότερο βαθμό, στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος», επισημαίνει ο Ντάγκλας Γουίνσλοου, αναλυτής της Fitch Ratings.

Ο αναλυτής της Fitch, τονίζει ότι η ραγδαία συρρίκνωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και οι μειωμένες ροές εξωτερικής χρηματοδότησης αποτελούν «αδύναμα σημεία» για την τουρκική οικονομία, απειλώντας την πιστολητική της κατάταξη.

Η νίκη Μπάιντεν και το σπιράλ της πτώσης

Και σημειώνει και εκείνος την προοπτική επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας μετά από μια νίκη Μπάιντεν στις ΗΠΑ, η οποία θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τη λίρα.

Οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος από τις αρχές του έτους αγγίζουν το 30%.

Η τουρκική λίρα καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών από την αρχή του έτους, εξαιτίας των ανησυχιών για το ενδεχόμενο δυτικών κυρώσεων, εξάντλησης των αποθεμάτων, υψηλού πληθωρισμού και νομισματικής ανεξαρτησίας.

Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη δαπανήσει από τις αρχές του έτους 101 δισ. δολάρια σε παρεμβάσεις για τη στήριξη της λίρας, όπως εκτιμά η Goldman Sahs. Και μόνο στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας ξεπέρασαν τα 6 δισ. δολάρια.

Πηγή: economico.gr