Ερντογάν συμμορία

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε στο 17,14%, η λίρα παραμένει σε ελεύθερη πτώση καθώς από την αυριανή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας δεν αναμένεται αύξηση επιτοκίων, και ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαλείται πλέον από την αντιπολίτευση όχι μόνον για την εξαύλωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας αλλά και για την απώλεια των αποθεμάτων χρυσού στην διάρκεια της βαθιάς κρίσης της τελευταίας διετίας.

Σ’ αυτό το σκηνικό της οικονομικής κατάρρευσης, η Τουρκία έχει μπει σε lockdown τριών εβδομάδων στην διάρκεια του οποίου δεν προβλέπεται ούτε ίχνος κρατικής στήριξης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές – όπως δεν προβλέπεται τίποτα και για τους εργαζομένους τους.

Ο Ερντογάν και “η συμμορία των 5”

Για τον Ερντογάν όμως και την ευρύτερη οικογένεια του τούρκου προέδρου η υπόθεση μοιάζει απλώς business as usual. Και παρά την θύελλα των διαμαρτυριών από τους εμπόρους και από την αντιπολίτευση, ετοιμάζεται στην διάρκεια του lockdown να μοιράσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε πέντε κατασκευαστικούς ομίλους που μονοπωλούν επί της θητείας του όλα τα μεγάλα δημόσια έργα στην χώρα.

Η τουρκική αντιπολίτευση, όπως γράφει η ιστοσελίδα ahval, αποκαλεί τους πέντε επιχειρηματίες «συμμορία των 5». Και σ’ αυτούς τους επιχειρηματίες πρόκειται να καταβληθούν στην διάρκεια του lockdown περίπου 40 δις δολάρια για δύο ακόμη μεγάλα δημόσια έργα – τη γέφυρα Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων δολαρίων και τη γέφυρα Γέφυρα του Οσμάν Γκάζι προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

“Εγγυημένο εισόδημα” 40 εκατ. δολαρίων

«Υπάρχει μια πολύ προφανής ταξική διάκριση “, επισημαίνει στην ιστοσελίδα Ahval, ο Εσέρ Καρακάς, τούρκος καθηγητής οικονομικών: «Η κυβέρνηση», τονίζει, «εγγυάται καθαρό εισόδημα στις εταιρείες που κερδίζουν διαγωνισμούς για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, γεφυρών και αεροδρομίων. Τώρα 9 εκατομμύρια δολάρια θα καταβληθούν στη γέφυρα Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ και 30 εκατομμύρια δολάρια θα καταβληθούν για τη Γέφυρα του Οσμάν Γκάζι ».

Ο Γκουλντέμ Αταμπάι, οικονομολόγος, γράφει επίσης στην Ahval, ότι “είναι απαράδεκτο να παρέχουμε εγγύηση εσόδων ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία που κατασκεύασε τη γέφυρα Οσμάν Γκάζι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ οι οι έμποροι δεν θα λάβουν καμία βοήθεια”.

Οι πέντε επιχειρηματίες είναι πρόσωπα που έχουν κερδίσει σχεδόν όλες τις μεγάλες δουλειές κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Cengiz Holding Μεχμέτ Τσενγκίζ, τον διευθυνοντα σύμβουλο της Limak Holding Νιχάτ Οζντεμίρ, τον πρόεδρος του MNG Holding Μεχμέτ Ναζί Γκιουνάλ, τον διευθύνοντα σύβουλο της Kolin Construction Νατσί Κόλογλου και τον Κεμάλ Καλιοντσού της Kalyon Construction.

Κέρδισαν έργα 30 δις δολαρίων σε τέσσερα χρόνια

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτές οι πέντε εταιρείες στην Τουρκία συγκαταλέγονται στις 10 κορυφαίες ιδιωτικές εταιρείες δημοσίων έργων υποδομής από το 1990 έως το 2020.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν κερδίσει έργα αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει το 30% όλων των έργων που πραγματοποιήθηκαν.

Η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης και ο γαμπρός Αλμπαϊράκ

Σύμφωνα επίσης με την ahval, και το φαραωνικό έργο της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, το Kanal  Istanbul προορίζεται επίσης για τους «εκλεκτούς» που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση.

Ειδικά δε σε ό,τι αφορά την Διώρυγα, στους «5» φαίνεται να προστίθεται πλαγίως και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος έχει αγοράσει σειρά από ακίνητα κατά μήκος της διαδρομής του καναλιού – γεγονός, που σημαίνει ότι θα επωφεληθεί οικονομικά από την αύξηση της τιμής των ακινήτων που θα προκύψει (εάν και εφόσον προχωρήσει τελικά το σχέδιο).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr