Εξώδικη διαμαρτυρία έστειλε ο επικεφαλής της Παγκρήτιας Τράπεζας κ. Μιχάλης Σάλλας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την οποία καταγγέλλει “καταχρηστικές μεθοδεύσεις” σε βάρος του που αποσκοπούν στο να μην προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας και η γενικότερη ανάπτυξή της στην οποία ο ίδιος είναι Στρατηγικός Επενδυτής.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σάλλας στο Capital.gr (Δημήτρης Παπαδόπουλος) η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε καταχρηστικές μεθοδεύσεις εις βάρος του, που ουσιαστικά οδηγούν στον διαρκή εγκλωβισμό του σε εκκρεμείς διαδικασίες  που   συνδέονται με τον χρηματοπιστωτικό χώρο,  ώστε να μην μου επιτρέψουν να συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας, τράπεζα  στην οποία είναι Στρατηγικός Επενδυτής.

Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος

Ο κ. Σάλλας, στις δηλώσεις του,  αναφέρεται στον ρόλο του κ. Γιώργου Πάσχα, Γενικού Διευθυντή Λειτουργιών της Τράπεζας της Ελλάδος. Λέει συγκεκριμένα:

“Την περασμένη Τετάρτη, 31/8/2022 στο Συμβούλιο της Κεφαλαιαγοράς έγινε συζήτηση του θέματος που κατέληξε σε   απαλλακτική ψηφοφορία για μένα. Το θέμα που εξέταζε η Επιτροπή αφορά  υπόθεση του 2010, για υποτιθέμενη χειραγώγηση ενόψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και τον κίνδυνο κατάρρευσης της.

Και ενώ η ψηφοφορία στο Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν απαλλακτική, ο κ. Γιώργος Πάσχας, Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της Τράπεζας της Ελλάδος,  επικαλέστηκε ξαφνικά  και μετά από 12 χρόνια την ανάγκη δικονομικής διερεύνησης της υπόθεσης επιχειρώντας να εμπλέξει σε αυτήν και την Τράπεζα Πειραιώς,  με πρόσθετα ζητήματα τα οποία δεν ισχύουν και επιπλέον  ουδόλως σχετίζονται με την υπόθεση εξυπηρετώντας έναν στόχο: η υπόθεση να μην τελεσιδικήσει  και να αναβληθεί για 5η ίσως φορά.

Η έρευνα αυτή  είχε ξαναγίνει και στο παρελθόν και ο ίδιος ο κ. Πάσχας σε έγγραφό του προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως διευθυντής Επιθεώρησης της ΤτΕ στις 11.7.2014, δήλωσε “ότι από τους διενεργηθέντες ελέγχους δεν προέκυψε κάποιο εύρημα σχετιζόμενο με κατάχρηση αγοράς”.

Κατόπιν τούτου το θέμα είχε τεθεί στο αρχείο. Η υπόθεση άνοιξε ξανά, χωρίς κανένα πρόσθετο στοιχείο το 2015.

Όπως καθίσταται σαφές η αναβολή, 5η κατά σειρά, διατηρεί μια αρνητική εκκρεμότητα σε βάρος μου επί 12 χρόνια, γεγονός που κατά την άποψή μου είναι απαράδεκτο σε μια σύγχρονη ευνομούμενη πολιτεία.

“Η ΤτΕ επιδιώκει με κάθε τρόπο να εμποδίσει την ανάπτυξη της Παγκρήτιας”

Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι ο κ. Πάσχας για λόγους στοιχειώδους αξιοπρέπειας έπρεπε να είχε αυτοεξαιρεθεί από τη συνεδρίαση  δεδομένου ότι έχουμε τόσο κατά το παρελθόν όσο και κατά τον επόμενο μήνα μεταξύ μας αντιδικίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με έχει κατηγορήσει για μια σειρά από υποθέσεις εκ των οποίων άλλες έχουν τεθεί στο αρχείο μετά την ανάκριση, ενώ άλλες έφθασαν στο ακροατήριο, δηλαδή σε δίκη και έχω αμετάκλητα απαλλαγεί.

Προσεχώς και συγκεκριμένα στις 4 Οκτωβρίου, μετά από 9 αναβολές εξ υπαιτιότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουμε και πάλι αντιδικία στο ΣτΕ. Ο κ. Πάσχας πιστεύει ενδεχομένως ότι τον εξυπηρετεί να διαιωνίζονται υποθέσεις σε βάρος μου.

Ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν και άλλοι ακόμη σοβαρότεροι λόγοι. Πιστεύω ότι η ΤτΕ επιδιώκει με κάθε τρόπο να εμποδίσει την ανάπτυξη της Παγκρήτιας προκειμένου αυτή να μη μπορέσει να γίνει μια αξιόλογη μεσαίου μεγέθους τράπεζα για την Ελληνική Οικονομία.

Πιστεύω λοιπόν πως οι παραπάνω συμπεριφορές σκοπό έχουν να εμποδίσουν την ομαλή εξέλιξη της αύξησης κεφαλαίου, κατά 100 εκατ. ευρώ  περίπου, της Παγκρήτιας  Τράπεζας, η οποία έχει υποβάλει ήδη προ τριμήνου, Ενημερωτικό  Δελτίο προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αφού πλέον υποχωρήσαμε σε ότι ζήτησε ο Επόπτης προκειμένου να ολοκληρωθεί η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου, εμφανίζεται μετά από 12 χρόνια ο κ. Πάσχας να ζητά επέκταση έρευνας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να καθυστερήσει περαιτέρω η υπόθεση,  να βγαίνει η εκκρεμότητα στη δημοσιότητα για να δημιουργεί πρόβλημα στη συμμετοχή μου και στα δικαιώματά μου ως Στρατηγικού Επενδυτή.

Σκεφτείτε ότι αιφνιδιαστικά και χωρίς να τηρείται το γράμμα του νόμου, η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε τη μη συμμετοχή του γιού μου Γ. Σάλλα αλλά και μετά την παραίτηση του γιού μου, απέτρεψε τη δική μου συμμετοχή στο Δ.Σ. της Παγκρήτιας ο ίδιος ο Διοικητής της, παρά το γεγονός ότι έχω Fit and Proper από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στρατηγική συμμετοχή μου στην Παγκρήτια.

Θεωρώ λοιπόν ότι οι ενέργειες του κ. Πάσχα και η πίεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το θέμα της υποτιθέμενης χειραγώγησης  συνδέεται με τις επιλογές της Τράπεζας της Ελλάδος”.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr