Η τρίτη δόση διχάζει τους ειδικούς

Η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο τον σχεδιασμό για τη χορήγηση τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης σε όλο τον ελληνικό πληθυσμό. Στο ενδοεπιστημονικό παρασκήνιο, ωστόσο, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ζωηρός διάλογος μεταξύ των ειδικών, με πολλούς επιστήμονες να εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις και διχογνωμίες.

Θ αργήσει να δώσει το πράσινο φως η Επιτροπή

Ενδεικτικό είναι ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, όχι απλώς δεν έδωσε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση, αλλά τώρα διαμηνύει ότι θα αργήσει και να το πράξει. Και αυτό, διότι αναμένει την έγκριση της τρίτης δόσης από τον ΕΜΑ – η οποία ακόμα δεν έχει δοθεί – καθώς και πρόσθετες επιστημονικές μελέτες, προκειμένου να στοιχειοθετήσουν την όποια απόφασή τους.

Άλλωστε, ούτε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει καταλήξει σε αποφάσεις σχετικά με την αναγκαιότητα τρίτης δόσης, συστήνοντας στους κυβερνώντες υπομονή.

Το στοιχείο που “κλόνισε” την Επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες, το στοιχείο που «κλόνισε» τη βεβαιότητα των μελών της Επιτροπής για τρίτη, αναμνηστική δόση, ήταν η πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, στην οποία κορυφαίοι ιατροί και ερευνητές, εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση δεν δικαιολογείται τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά, έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμα και απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα.

Οι ειδικοί, κρίνουν ακόμα ότι «τα εμβόλια αυτά, η ποσότητα των οποίων είναι περιορισμένη, θα σώσουν περισσότερες ζωές εάν χορηγηθούν σε ανθρώπους που κινδυνεύουν σημαντικά να προσβληθούν από σοβαρή μορφή (της Covid-19) και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη.

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται να είναι σε εγρήγορση για το θέμα, διότι στην πολιτική «ζυγαριά» μετράει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «θωράκιση» του πληθυσμού, προκειμένου να μη τεθεί σε νέα, εφιαλτική πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κατ επέκταση η οικονομία της χώρας.

Άλλωστε, στο κυβερνητικό επιτελείο, γίνονται καθημερινά αποδέκτες της αγωνίας, κυρίως των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι βίωσαν τις δραματικές εμπειρίες του περσινού χρόνου και φοβούνται να μην τις ζήσουν εκ νέου. Σε αντίθεση με τους ερευνητές και άλλους επιστήμονες της Επιτροπής, οι «μάχιμοι» γιατροί τάσσονται αναφανδόν υπέρ της τρίτης, αναμνηστικής δόσης.

Τί προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο 

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση της τρίτης δόσης αρχής γενομένης από τους πολίτες, ηλικίας από 85 και άνω και η πλατφόρμα να ανοίγει με ρυθμό ανάλογο με τον περσινό για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, έως τα 60 έτη. Το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να χορηγηθεί η τρίτη δόση και στους κάτω των 60 ετών, αλλά κάτι δεν αναμένεται να γίνει μέσα στον χρόνο.

Προς το παρόν, το πράσινο φως έχει δοθεί από την αρμόδια για τους εμβολιασμούς Επιτροπή, μόνο για τους ανοσοκατασταλμένους, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας υγείας και οι υγειονομικοί, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που είχαν εμβολιαστεί πέρσι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr