Πόλεμος Ουκρανία

Μια τρομακτική ρωσική φάλαγγα  64 χιλιομέτρων πλησιάζει στο Κίεβο με τον φόβο ότι τώρα θα ξεκινήσει μια ισοπεδωτική επίθεση των Ρώσων εισβολέων στην Ουκρσνική πρωτεύουσα.

Το Κίεβο έχει τεθεί στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες το απόγευμα της Τρίτης εξαπέλυσαν νέες πυραυλικές επιθέσεις σε πύργο τηλεπικοινωνιών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άμαχοι, ενώ έχουν προειδοποιήσει για επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, η μεγάλη φάλαγγα ρωσικών στρατευμάτων με υλικοτεχνική υποστήριξη και βαριά τεθωρακισμένων πλησιάζει πιο κοντά στο Κίεβο.

Μάλιστα, οι Βρετανοί ισχυρίζονται πως οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν όλο και σφοδρές επιθέσεις αστικών περιοχών.

Οι εκτιμήσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ

Νέο δεύτερο κύμα εισβολής με μεγάλους αριθμούς στρατιωτικών δυνάμεων προβλέπουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ ότι πιθανότητα θα καταφέρει να κάμψει την αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων ενώ εκφράζουν φόβους για τραγικές αστικές μάχες στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης προειδοποίησαν τους Κοινοβουλευτικούς των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια απόρρητων ενημερώσεων χθες Δευτέρα ότι δεύτερο κύμα ρωσικών στρατευμάτων σε μεγάλους αριθμούς πιθανότατα θα εδραιώσει τις θέσεις της χώρας εντός της Ουκρανίας και θα μπορέσει να ξεπεράσει την ουκρανική αντίσταση, σύμφωνα με δύο αξιωματούχων που έχουν γνώση των ενημερώσεων.

30 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κίεβου

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών δυνάμεων βρισκόταν «περίπου 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας», ενώ στα νότια και ανατολικά της χώρας, οι πόλεις Χάρκοβο, Χερσώνα και Μαριούπολη παρέμεναν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας αλλά «τώρα είναι πιθανό να περικυκλώνονται από ρωσικές δυνάμεις».

Η τρέχουσα απόσταση των ρωσικών δυνάμεων από το κέντρο του Κιέβου βρίσκεται στην εμβέλεια των ρουκετών BM-21 Grad που χρησιμοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις τη Δευτέρα, με καταστροφικές συνέπειες για κατοικημένες περιοχές του Χαρκόβου.

Όπως επισημαίνεται, οι πυραυλικές επιθέσεις θεωρούνται ως απόδειξη της στροφής της Μόσχας σε μια πιο επιθετική φάση της εισβολής, αφού οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπισαν μεγαλύτερη απ’ ό,τι ανέμεναν ουκρανική αντίσταση.

Τι εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Από την πλευρά του, ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος επισημαίνει πως η ρωσική προέλαση προς το Κίεβο βρίσκεται «βασικά… εκεί που ήταν χθες».

Οι Ρώσοι, όχι μόνο αντιμετωπίζουν προβλήματα «καυσίμων και συντήρησης», αλλά φαίνεται ότι τους τελειώνουν τα τρόφιμα, ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το CNN.

Ο αξιωματούχος παρέθεσε, μάλιστα, μια σειρά από πιθανούς λόγους γι’ αυτό, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής αντίστασης.

Ο αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, την πιθανότητα οι Ρώσοι να σταματούσαν την προέλασή τους από επιλογή για να «ανασυγκροτηθούν, να ξανασκεφτούν, να επανεκτιμήσουν την κατάσταση».

«Θα ανασυνταχθούν, θα προσαρμοστούν, θα αλλάξουν την τακτική τους» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ανοιχτά ότι θα στόχευε περιοχές αμάχων στο Κίεβο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr