εξαγορά credit suisse απο ubs

Η τράπεζα UBS  ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά της πρώην ανταγωνίστριάς της, Credit Suisse, δημιουργώντας έτσι μια γιγαντιαία ελβετική τράπεζα με ισολογισμό 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και μεγαλύτερη ισχύ στη διαχείριση πλούτου.

Ανακοινώνοντας τη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Sergio Ermotti και ο πρόεδρος Colm Kelleher δήλωσαν ότι θα δημιουργήσει προκλήσεις αλλά και «πολλές ευκαιρίες» για τους πελάτες, τους υπαλλήλους, τους μετόχους και την Ελβετία ως κράτος. Οι ίδιοι πρόσθεσαν πως δεν έχουν καμία αμφιβολία για την επιτυχία της κίνησής τους. Ο όμιλος θα επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συγχώνευση αυτή, τερματίζει επίσης την 167χρονη ιστορία της Credit Suisse, η οποία αμαυρώθηκε τα τελευταία χρόνια από σκάνδαλα και χρέη. Οι δύο τράπεζες απασχολούν από κοινού 120.000 άτομα παγκοσμίως, αν και η UBS έχει ήδη δηλώσει ότι θα περικόψει θέσεις εργασίας για να μειώσει το κόστος.

Η UBS συμφώνησε στις 19 Μαρτίου να αγοράσει την τράπεζα έναντι τιμής 3 δισ. ελβετικών φράγκων (3,32 δισ. δολαρίων) και τη διευθέτηση χρεών έως και πέντε δισ. φράγκων, σε μια κίνηση διάσωσης με υποκινητή τις ελβετικές αρχές για να αποτρέψουν την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πελατών από το να ωθήσει την υπ’ αριθμόν 2 τράπεζα της Ελβετίας σε αφανισμό.

Η UBS σφράγισε τη συμφωνία σε λιγότερο από τρεις μήνες – ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα δεδομένης της κλίμακας και της πολυπλοκότητάς της – για να προσφέρει μεγαλύτερη βεβαιότητα στους πελάτες και τους υπαλλήλους της Credit Suisse και να αποτρέψει τις μαζικές αποχωρήσεις από την τελυταία.

Τόσο η UBS όσο και η ελβετική κυβέρνηση έχουν προσφέρει διαβεβαιώσεις ότι η εξαγορά θα αποδώσει για τους μετόχους και δεν θα αποτελέσει βάρος για τον φορολογούμενο. Λένε ότι η διάσωση ήταν επίσης απαραίτητη για την προστασία της θέσης της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου, η οποία θα πληγεί εάν η κατάρρευση της Credit Suisse προκαλέσει μια ευρύτερη τραπεζική κρίση.

Ωστόσο, η συμφωνία, αυτή καταρρίπτει τον «μύθο» ότι οι ελβετικές τράπεζες δεν θα αντιμετώπιζαν ποτέ τέτοιου είδους προβλήματα.

Ο Arturo Bris, καθηγητής οικονομικών και διευθυντής του IMD World Competitiveness Center, δήλωσε ότι η ανάγκη διάσωσης της Credit Suisse έδειξε ότι ακόμη και οι μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες είναι ευάλωτες σε περιόδους τραπεζικού πανικού που δεν μπορούσαν να επιλυθούν μέσα σε λίγες ημέρες.

Η UBS πρόκειται να καταγράψει τεράστια κέρδη στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου στις 31 Αυγούστου, αφού αγόρασε την Credit Suisse για ένα κλάσμα της «αντικειμενικής» της αξίας.

Πιθανώς η πρώτη πρόκληση για τον Ermotti, που θα κατευθύνει τις εργασίςες της συγχώνευσης, θα είναι μια πολιτικά φορτισμένη απόφαση σχετικά με το μέλλον των εγχώριων δραστηριοτήτων της τράπεζας της Credit Suisse.

Με πληροφορίες του Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr