ομάδα Wagner

Ανάλυση του BBC

Η ομάδα μισθοφόρων Wagner δεν «συμμετέχει πλέον σε σημαντική έκταση για την υποστήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Η Wagner πιστεύεται ότι βοήθησε τη Ρωσία να προσαρτήσει την Κριμαία το 2014 και έχει δώσει μερικές από τις πιο αιματηρές πρόσφατες μάχες της.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάληψη της ανατολικής πόλης Μπαχμούτ για λογαριασμό της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που τερμάτισε την εξέγερση του Ιουνίου, οι μαχητές της Wagner ενημερώθηκαν ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στον τακτικό ρωσικό στρατό ή να κατευθυνθούν προς τη Λευκορωσία με τον αρχηγό τους, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Αλλά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Πριγκόζιν στη Μόσχα λίγες μόνο ημέρες μετά την ανταρσία.

Ο Πούτιν επιμένει ότι κατέστησε σαφή την προσφορά του στους μαχητές κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης. Μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Kommersant την Πέμπτη, είπε ότι θα μπορούσαν να επιλέξουν να «συνεχίσουν την υπηρεσία τους» για τον ρωσικό τακτικό στρατό. «Θα είχαν καθοδηγηθεί από το άτομο που ήταν ο πραγματικός διοικητής τους όλο αυτό το διάστημα», συνέχισε, σε μια προφανή αναφορά στον εαυτό του.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Φινλανδία ότι ο Πριγκόζιν θα πρέπει να προσέχει “τι τρώει” μετά την εξέγερση.

«Ο Θεός ξέρει μόνο τι είναι ικανόςνα κάνει. Δεν είμαστε καν σίγουροι πού βρίσκεται και τι σχέση έχει [με τον κ. Πούτιν]. Αν ήμουν αυτός, θα πρόσεχα τι έτρωγα. Θα παρακολουθούσα το μενού μου», είπε ο κ. Μπάιντεν.

Μιλώντας μετά από σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών στο Ελσίνκι, είπε επίσης ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ο κ. Πούτιν να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Έχει ήδη χάσει αυτόν τον πόλεμο», είπε ο πρόεδρος.

Ο κ. Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος τελικά «θα αποφασίσει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, οικονομικά, πολιτικά ή με άλλο τρόπο να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο. Αλλά δεν μπορώ να προβλέψω ακριβώς πώς θα συμβεί αυτό».

Εξέφρασε επίσης την «ελπίδα και την προσδοκία» ότι η Ουκρανία θα σημειώσει αρκετή πρόοδο στην τρέχουσα αντεπίθεσή της για να υπάρξει μια ειρηνευτική διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.

Αλλά πάνω από ένα μήνα μετά την από καιρό προγραμματισμένη ουκρανική αντεπίθεση, ορισμένοι Ουκρανοί και οι σύμμαχοί τους εκφράζουν ανησυχίες για την αργή πρόοδο των στρατευμάτων του Κιέβου.

Άλλοι πιστεύουν ότι οι άμυνες της Ρωσίας τελικά θα καταρρεύσουν, επιτρέποντας στην Ουκρανία να καταλάβει στρατηγικά σημαντικό έδαφος και να προχωρήσει προς την κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία.

Η Ουκρανία ζητά εδώ και καιρό από τους δυτικούς συμμάχους να παράσχουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για να βοηθήσουν την αντίστασή της κατά της ρωσικής εισβολής.

Αν και δεν έλαβε ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σε μια πρόσφατη σύνοδο κορυφής στη Λιθουανία, έλαβε από τα μέλη της G7 ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο ασφαλείας για να βοηθήσει στην προστασία από τη ρωσική επιθετικότητα.

Την Πέμπτη, ο διοικητής του ουκρανικού στρατού Oleksandr Tarnavskyi δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι ο στρατός είχε λάβει την πρώτη αποστολή πυρομαχικών διασποράς που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση.

Τόνισε ότι θα κάνουν τη διαφορά για την Ουκρανία στην πρώτη γραμμή. «Μόλις τα πήραμε, δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμα, αλλά μπορούν να αλλάξουν ριζικά [το πεδίο της μάχης]», δήλωσε ο κ. Tarnavskyi.

ΠΗΓΗ: BBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr