Ερντογάν Δύση

Βάρυνε ξαφνικά το κλίμα στη Δύση και ειδικότερα στην Ουάσιγκτον αλλά και  στην Ε.Ε για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, η οποία λόγω πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί τελικά μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι δια ζώσης.

Μπάιντεν: «Βαθιά απογοητευτική» η στάση της Τουρκίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε χθες το βράδυ ως «βαθιά απογοητευτική» την αποχώρηση της Τουρκίας από μία διεθνή συμφωνία που σχεδιάστηκε για την προστασία των γυναικών από τη βία, δηλώνοντας σήμερα, ότι ήταν ένα βήμα πίσω στις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.

«Οι χώρες θα πρέπει να εργαστούν για την ενίσχυση και την επανεξέταση των δεσμεύσεών τους για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, χωρίς την απόρριψη διεθνών συνθηκών που σχεδιάστηκαν για την προστασία των γυναικών και την απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τις παραβιάζουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν.

«Αυτό είναι ένα αποκαρδιωτικό βήμα προς τα πίσω για το διεθνές κίνημα τερματισμού της βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σφοδρές αντιδράσεις και προβληματισμός στην Ευρώπη 

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποχωρήσει από τη Διεθνή Σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, εκτός από μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο εσωτερικό της χώρας, προκάλεσε την ηχηρή καταδίκη της Ευρώπης για πρωτοβουλία αυτή του Ερντογάν.

“Στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στον υπόλοιπο” κόσμο” δήλωσε το Σάββατο ο Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ σε χθεσινή της παρέμβαση, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν τόνισε ότι η βία κατά των γυναικών δεν είναι ανεκτή. Κάλεσε, δε, όλες τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, να την επικυρώσουν.

Πηγή: economico.gr