Μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, η κατάσταση στη νοτιοανατολική Ασία φαίνεται ότι βαίνει εκ νέου διαρκώς επιδεινούμενη.

Έτσι, η Βόρεια Κορέα υιοθέτησε νόμο που της επιτρέπει να διεξαγάγει προληπτικά πλήγματα με πυρηνικά όπλα και χαρακτηρίζει «αμετάκλητο» το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι αποκλείονται διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίησή της, μετέδωσε το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Η είδηση αυτή καταγράφεται με φόντο την ατμόσφαιρα έντασης στις διακορεατικές σχέσεις.

Προληπτικά πυρηνικά χτυπήματα

Η Πιονγκγιάνγκ έχει προχωρήσει σε αριθμό ρεκόρ οπλικών δοκιμών φέτος, ενώ κατηγορεί τη Σεούλ πως ήταν υπεύθυνη για το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού που έπληξε το τελευταίο διάστημα τη Βόρεια Κορέα. Ο νόμος που εγκρίθηκε επιτρέπει στην Πιονγκγιάνγκ να εξαπολύει προληπτικά πλήγματα με πυρηνικά όπλα, «αυτόματα» και «άμεσα» προκειμένου να εξολοθρευτούν οι «εχθρικές δυνάμεις» αν οποιαδήποτε ξένη δύναμη απειλήσει τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το KCNA.

«Δεν θα υπάρξει αποπυρηνικοποίηση»

Με αυτό το νέο κείμενο, «το καθεστώς της χώρας μας ως κράτους εφοδιασμένου με πυρηνικά όπλα γίνεται αμετάκλητο», τόνισε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν. Ήδη, τον Ιούλιο, ο Κιμ διεμήνυε ότι η χώρα του ήταν «έτοιμη να αναπτύξει» τα πυρηνικά αποτρεπτικά της μέσα σε περίπτωση σύγκρουσης με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. «Είναι εντελώς εκτός συζήτησης να αποκηρύξουμε τα πυρηνικά όπλα και δεν θα υπάρξει αποπυρηνικοποίηση ή διαπραγμάτευση», επέμεινε χθες κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του βορειοκορεατικού κοινοβουλίου, πάντα σύμφωνα με το KCNA.

«Ούτε σε εκατό χρόνια»

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επιτέθηκε στις ΗΠΑ για την πίεση, μέσω κυρώσεων, που ασκούν στη χώρα του να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα, λέγοντας ότι πρόκειται για «σφάλμα και λάθος υπολογισμό» που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί «ούτε σε εκατό χρόνια», λέγονγτας ότι ο νέος νόμος «τραβά μια γραμμή, ώστε να μην διαπραγματευτούμε ξανά την πυρηνική ισχύ μας». Προσέθεσε δε ότι για να αλλάξει η πολιτική της Πιονγκγιάνγκ όσον αφορά στα πυρηνικά, θα πρέπει να αλλάξουν πριν «οι πολιτικές και στρατιωτικές συνθήκες στην Χερσόνησο της Κορέας», αλλά και το παγκόσμιο πολιτικό περιβάλλον.

Νέες πυρηνικές δοκιμές

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι η Βόρεια Κορέα προετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρώτη της δοκιμή πυρηνικού όπλου από το 2017, καθώς παρατηρήθηκαν κατασκευαστικά έργα σε υπόγεια εγκατάσταση δοκιμών: «τα έργα στο πεδίο δοκιμών Πούνγκε-ρι ανοίγουν τον δρόμο για να διεξαχθούν επιπλέον πυρηνικές δοκιμές για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων», ανέφερε εμπιστευτικό έγγραφο ειδικών του ΟΗΕ. Επίσης, δορυφορικές φωτογραφίες της εγκατάστασης υποδεικνύουν ότι αποκαθίσταται το δίκτυο των υπόγειων στοών στο Πούνγκε-ρι και ανοικοδομούνται δομές που είχαν καταστραφεί το 2018.

Πώληση όπλων στη Ρωσία

Σημειώνεται, δε, ότι οι New York Times αποκάλυψαν πρόσφατα ότι η Ρωσία αγοράζει εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα αμερικανικά έγγραφα από μυστικές υπηρεσίες. Πάντως, οι ΗΠΑ παρείχαν ελάχιστες λεπτομέρειες από τις αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες σχετικά με τον ακριβή οπλισμό, το χρονοδιάγραμμα ή το μέγεθος της αποστολής, και δεν υπάρχει ακόμη τρόπος να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή η πώληση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr