Τα ξημερώματα της Τρίτης, η Ιαπωνία τέθηκε για κάποιο διάστημα σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος, τελικά πέρασε πάνω από τη νησιωτική χώρα και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πύραυλοι και πυρηνικά

Ωστόσο, η νέα δοκιμή πυραύλου από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, καθώς σε μια περίοδο όπου οι εντάσεις «βράζουν» σε διάφορα σημεία του πλανήτη, η επιστροφή της Βόρειας Κορέας στις «πυραυλικές» προκλήσεις του παρελθόντος θεωρείται ως άλλος ένας μεγάλος κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη.

Πολλώ δε μάλλον αν ληφθούν υπόψη πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν επανενεργοποιεί εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών, κάτι που ερνηνεύεται ως απόδειξη ότι η Βόρεια Κορέα προτίθεται να συνεχίσει να αυξάνει το πυρηνικό οπλοστάσιό της, παρά τις συμφωνίες που είχε συνάψει επί Τραμπ με τις ΗΠΑ.

Αντίποινα;

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πύραυλος της Πιονγκγιάνγκ εκτοξεύθηκε προς «ανατολική» κατεύθυνση, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, ενώ το Τόκιο εκτίμησε ότι η Βόρειο Κορέα δοκίμασε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), προφανώς με ικανότητα να φέρει πυρηνικό όπλο.

Πρόκειται για την πέμπτη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, ενδεχομένως αντίδραση στην επίδειξη στρατιωτικής δύναμης από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, που διεξήγαγαν τριεθνή αεροναυτικά και ανθυποβρυχιακά γυμνάσια την περασμένη εβδομάδα.

Σεούλ: Αποφασιστική αντίδραση

Σημειώνεται ότι ο συντηρητικός πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ τόνισε πως θα υπάρξει «αποφασιστική αντίδραση» στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, εξωθώντας τις αρχές της χώρας αυτής να καλέσουν πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο, προτού πέσει στον Ειρηνικό.

Η νέα «πρόκληση» της Βόρειας Κορέας «παραβιάζει ξεκάθαρα τις οικουμενικές αξίες και τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών και (ο κ. Γιουν) διέταξε σθεναρή αντίδραση και (να ληφθούν) προσήκοντα μέτρα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η νοτιοκορεατική προεδρία.

Ιαπωνία: Εξετάζουμε «δυνατότητες αντεπίθεσης»

Από την άλλη, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν αποκλείει καμία επιλογή, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης δυνατότητας να αντεπιτεθεί, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την άμυνα της χώρας εν μέσω της αύξησης των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Χαμάντα υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων “δυνατοτήτων αντεπίθεσης” και δεν θα αποκλείσουμε τίποτε καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε εκ θεμελίων τις αμυντικές μας δυνατότητες».

Καταδίκη από τις ΗΠΑ

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και οι ομόλογοί του της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας «καταδίκασαν σθεναρά» την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών καταδίκασαν επίσης την αψήφηση από τη Βόρεια Κορέα των πολλαπλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις βαθιά αποσταθεροποιητικές συνέπειες που έχει αυτή για την περιοχή, σημειώνει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στην υπεράσπιση της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας εξακολουθεί να είναι «ακλόνητη» και επαναβεβαίωσε την σημασία της στενής τριμερούς συνεργασίας στο να οδηγηθεί να «λογοδοτήσει για την απαράδεκτη συμπεριφορά της» η Πιονγκγιάνγκ, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr