πρωθυπουργό Ιαπωνίας

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Φουμίο Κισίντα, δήλωσε σήμερα ότι έλαβε «σθεναρό» μήνυμα από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε ό,τι αφορά τη δέσμευση των ΗΠΑ να συμβάλλουν στην υπεράσπιση διαφιλονικούμενων νησιών στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, γνωστά με το όνομα Σενκάκου στο Τόκιο.

Να παραμείνει ελεύθερη και ανοικτή η περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που διήρκεσε περίπου είκοσι λεπτά, οι ηγέτες των δύο συμμαχικών χωρών επαναβεβαίωσαν τη διμερή συνεργασία προκειμένου η περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού να παραμείνει «ελεύθερη και ανοικτή», διατύπωση η οποία υπαινίσσεται την εναντίωση στην Κίνα, χωρίς να την κατονομάζει.

Η συνδιάλεξη καταγράφηκε την επομένη της προκήρυξης βουλευτικών εκλογών την 31η Οκτωβρίου από τον κ. Κισίντα, ο οποίος δεσμεύθηκε παράλληλα ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αφού νωρίτερα εγκρίθηκε από τους βουλευτές η ανάδειξή του στο αξίωμα.

Ο Τζο Μπάιντεν «επιβεβαίωσε ότι θα συνεργαστούμε για την ενίσχυση της συμμαχίας Ιαπωνίας-ΗΠΑ και την ελεύθερη και ανοικτή περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού», είπε ο κ. Κισίντα. «Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα συνεργαστούμε στενά σε ζητήματα που αφορούν στην Κίνα και στη Βόρεια Κορέα».

Η σθεναρή τοποθέτηση Μπάιντεν 

«Ιδιαίτερα ο [αμερικανός] πρόεδρος έκανε σθεναρή τοποθέτηση για τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ιαπωνία, δυνάμει του Άρθρου 5 της συνθήκης ΗΠΑ-Ιαπωνίας για την ασφάλεια», συνέχισε ο Φουμίο Κισίντα.

Η Ιαπωνία εκφράζει ολοένα πιο έντονα ανησυχία για τη δραστηριότητα του Πεκίνου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων κινήσεων κινεζικών πολεμικών γύρω από τα διαφιλονικούμενα νησιά, γνωστά με την ονομασία Ντιαογιού στην Κίνα.

Ο κ. Κισίντα είπε επίσης ότι Ουάσινγκτον και Τόκιο θα συνεργαστούν σε ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, από την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού ως την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

Η δύναμη της συμμαχίας των δύο κρατών 

Ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν «τη δύναμη» της συμμαχίας των δύο κρατών.

«Οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δύναμη της συμμαχίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού και σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν συνεχάρη τον 64χρονο κ. Κισίντα για την εκλογή του στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, κατά το κείμενο. Νωρίτερα, η αμερικανική προεδρία ανέφερε πως ο Τζο Μπάιντεν «ανυπομονεί» να συνεργαστεί με τον ιάπωνα νέο πρωθυπουργό, ενώ εξήρε τον προκάτοχό του, τον 72χρονο Γιοσιχίντε Σούγκα, και τον ευχαρίστησε για το ότι «προώθησε τη συμμαχία» των δύο κρατών.

Ο Γιοσιχίντε Σούγκα και η κυβέρνησή του εγκατέλειψαν την εξουσία χθες το πρωί, μόλις έναν χρόνο αφότου αναλάμβανε ο πρώην πρωθυπουργός. Η δημοτικότητά του υπέστη θεαματική πτώση εξαιτίας του τρόπου που αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση και της εμμονής του το Τόκιο να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες του καλοκαιριού με κάθε κόστος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr